Wednesday, April 22, 2009

Dia Tue..EnCik KhaLiL Ka????


“Ho la weh…..macam umah PRamlee la….bilik ayaq satu je….kena kongsi ramai giler…”


Itu ayat pertama yang keluar dari mulut aku tatkala melihat ruang bilik yang baru kami sewa untuk penempatan Latihan Industri di JPS Kedah….ape pun trima kaseh la kat Mak Cik Bushra yang bersusah payah mencari umah sewa tuk penempatan sementara selama 3 bulan tuh…..las-las dapat bilik sahaja…mujuq la tak jauh dari Bangunan Sultan Abdul Halim..tempat kami bakal mempraktikalkan diri…

Aku, Yud ngan Isma..tak berenti gelak tengok keadaan bilik…petang tuh…aku sampai paling lambat sebab ke kenduri Tok Su dulu…hujan lebat memang melambatkan perjalanan aku ke Aloq Setaq…setibanya di situ…Yud n Isma dah menanti di bawah….suasana sepi je…mata aku memandang bangunan umah lama atas dan bawah..hahahha..x percaye beb…di sebelah kirinya..terdapat sebuah rumah 2 tingkat…agak usang dah sudah tidak berpenghuni….yang ade hanya rimbunan pokok serta daun-daun kering…juga tumbuhan menjalar menghiasi pintu pagar buruk itu…tengok cam serammmm je….x jauh dari situ..ade beberapa biji umah kaum Tiong Hua…tapi aku x nampak orang pun..kami habiskan masa dengan mengemas bilik itu…x la kecik…masih leh dikategorikan sebagai selesa…Cuma agak kureng bagi kami yang x penah mengalami kesusahan neh barangkali…giler berlagak!!!

Yang ada dalam bilik itu hanyalah sebuah meja alat solek lama lagi berhabuk….ala..yang ade 3 cermin tuh…nostalgia betul…Yud usung TV bersaiz 14 inci sebagai penghibur kami…TV tu diletak atas meja solek…kena be creative sket…perlu guna apa yg ada sebaik mungkin…ntah dari mane budak berdua tu dapat batang kayu…batang-batang kayu tu..kami buat penyidai tuk pakaian kering dan juga tuk sidai baju yang basah..hanya diletakkan antara dinding ke dinding dan tingkap ke tingkap….wasatiah betol!!!

Segala pinggan mangkuk..botol air..mug..kettle dan yang sewaktu dengannye…diletakkan di belakang meja solek tadi….situ la dapur kami yang x brapa nak hidup tuh….plug hanya ade satu…naseb baik dah stand by extension wire…semua aktiviti memerlukan kuasa watt eletrik tertumpu di situ…serabut tgk..tp itu sahaja yang ade…

Tiba part merebut tempat tidur…cam biase…Isma conquer part tengah…aku depa tolak ke bahagian tepi tingkap….yud pulak dekat ngan pintu….waktu semakin senja….aku saje nak bagi angin masuk…p la bukak tingkap ala2 iklan rempah adabi tuh…..yeah…bukak je tingkap…nampak la umah usang itu..betul2 di sebelah…tiada kisah misteri ye tok N3 kali ini….saja nak tulih sebagai penyedap rasa…pintu bilik juga kekal ngan binaan lama…Yud buka sebelah….suasana dalam rumah papan tu masih gelap…belum buka lampu…aku jenguk ke luar..saja nak kira ada berapa bilik…1,2,3,4,5,6,7….owhhh…ade tujuh di tingkat atas…belah bawah x sempat pegi kira..nak p pun rasa takut je…..tengah syiok dok meninjau…dgr suara bising2 dari bawah seraya berbunyi derap kasut menaiki anak tangga…aku terus lari masuk bilik…pastu nampak segerombolan lalu depan bilik…..Yud kate…depa tu student UNITAR…menyewa 2 bilik hujung ….penghuni lain masih belom nampak muka…..Bilik air tuh sebelah bilik kami je…tapi memandangkan hanya dipisahkan ngan dinding kayu…..setiap kali orang masuk toilet…rase macam ade gangguan…gebush..gebush..gebush…bunyi air….jelas kedengaran!!!

Di hari pertama lagi…adegan beratoq di depan pintu bilik air macam cerita Seniman Bujang Lapuk telah berlaku…aku dapat bayangkan ia sememangnya akan berterusan…

Macammana pulak ngan pagi esok??mula la aku susah hati…part menunggu plg aku x suka….bilik ayaq pun uzuq giler…aku tgk toilet bowl x lalu….susah hati lagi aku nie sekiranya senak perut di malam hari….

Malam tuh…kami tidur agak tidak selesa…sekadar beralaskan toto masing-masing juga ditemani ubat nyamuk…dah lama dah x tidur guna ubat nyamuk neh…nyamuk pulak banyak…macam x lut je….kurang berkualiti kot ubat nyamuk tuh….adegan menampar-nampar nyamuk pun berlangsung…las2 sume bangun bukak lampu…x leh tidor…

“x leh jadi nie..esok kena beli ubat nyamuk yang macam Iezoo beli kat bilik ang tuh….aku x tahan bau dia…nyamuk x mati pun..kang kita yang sesak napas…”

dengar jugak bunyi cengkerik serta unggas-unggas malam…rase cam tidor dalam hutan je….aku di Bandaraya Alor Setar ke di mana neh???????

Usai solat Subuh…masing-masing sibuk bersiap…hari ni hari pertama kami perlu melaporkan diri…pejabat kerajaan start kol 8 pagi….so..x nak lah membawa amalan mulia dari kampus yang sering pegi kelas lambat tuh..dah siap semuanya…kami bertiga kuar dari bilik..dengan masing-masing memakai kasut tumit tinggi…keletuk…keletak..keletuk..keletak….kami sedar kami telah membuat bising….

Tapi nak buat macammana….lantainye kayu..sure la berbunyi macam tu…!!!!!

Teringat pulak kat Cikgu Dolah yang sering mengata mak cik kerani tu tatkala die menuruni anak tangga skolah berhampiran ngan kelas……

“Tu dia orang perempuan berjalan…badan besar pun nak pakai kasut tumit tinggi!”

X ingat la nama mak cik tu…Puan ape ntah..yang pasti die ade 2 orang anak jantan yang masih kecil suka merayap kat kawasan skolah….

Sampai di Bangunan Sultan Abdul Halim…kami sedar kami diperhatikan oleh golongan-golongan veteran mahupun yang muda belia….mesti dalam otak mereka berpikir….

“Alah…budak-budak praktikal la nie…..”

Tanpa menghiraukan pandangan mereka…kami terus memasuki lift dan menekan button tingkat 7…..konpiden jer…padahal…berdebar gak …ala-ala..nak p interview pulak…

Kami menanti di ruang menunggu JPS…x lama kemudian ade staff menghampiri…setelah beliau mengetahui kami neh student praktikal…beliau mengarahkan kami ke Bahagian Latihan di Tingkat 9 untuk bertemu En. Khalil..pegawai yang bertanggungjawab menguruskan Student Praktikal…naik la kami ke Tingkat 9 pulak…..

Tiba di Tingkat 9…kami menuju ke bahagian yang dimaksudkan…lengang…masih ramai yang x masuk ofis barangkali….ternampak seorang lelaki di ruang menunggu…sambel membaca surat khabar…muka serius sungguh…macam menconquer ruang menunggu pun ye jugak…kami berbisik sesama sendiri…

“amboi…sombongnya dia tu..x mau teguq kita aih..dok buat muka keras ja!!!”

isma n yud cuit-cuit aku…soh p dulu duduk kat sofa tuh…las-las kami p duduk kat ctue sambel buat muka bodo…aku perasan…dia macam x selesa..mesti lam hati dok sumpah seranah….tapi kami bertiga buat derk je…bergelak ketawa…n sebagainya….x lama lepas tu…muncul 2 orang perempuan…terus dtg kat sofa lantas bertanya…

“Hampa ni student prektikal ka???”

“Ha…betoi la…kami semua pun baru sampai”

“Ya ka…kami dua pun sama la…mai nak praktikel jugak…dr UMS”

“Oooo…kami 3 orang dari UTM Skudai..”

“yang laki tu….U hampa jugak ka”

“Eh..dak aih..kami x tau pun…ntah-ntah pekerja JPS kot”

“Ketat je muka tengok kita…tengok tu..dia dah bangun”

X sampai 5 minit kami berkenalan….kami berlima dah boleh bergohsippp…siap mengata lelaki tadi……itulah kuasa perempuan.....


Dalam 15 minit menunggu…ada dua staff menghampiri…seorang lelaki..dan seorang perempuan…memberi arahan supaya kami semua menunggu En Khalil di Bilik Mesyuarat..tanpa melengahkan masa..arahan dituruti….besnya dok dalam bilik mesyuarat neh…selesa..siap ade TV besar lagik….mulut masing-masing bising..bertanya itu ini..besala…baru berkenalan….tiba-tiba pintu bilik mesyuarat dikuak…muncul lelaki tadi dengan tangan elok dok dalam poket….aku ngan Yud tertanya-tanya…takkan nie Encik Khalil….kami juga bermain mata ngan Isma, Ila n Kate…..semua mcm x percaye kalo itu Encik Khalil…Lelaki tersebut lantas mengambil tempatnya….

Tak lama kemudian….Encik Khalil yang sebenar muncul…selepas memberi sepatah dua kata…kami semua diminta tok perkenalkan diri…..tiba turn lelaki tersebut…semua mata tertumpu ke arah beliau…..

“Nama saya Ahmad Harizal….berasal dari Aloq Setaq…Saya belajaq kat UTM Skudai…amek kos Kejuruteraan Awam…blalalalalalaalla” (sila baca ngan intonasi Kedah yang pekat piaw)

Kami berlima gelak tanpa suara…mati-mati pikir Ahmad Harizal adalah Encik Khalil!!!!

dia nampak malu mungkin sebab dia seorang je lelaki time tu....tapi En Khalil kata..dalam 2/3 minggu lagi...ade student lelaki dari UiTM Penang akan join kami jugak..lepas tu kami berenam p minum pagi kat cafe..terus bukak cerita dan salah silah...hilang la malu..mula2 ja nampak cam malu..bila dah kenal..tak tahu malu...hahahhahahahaha......

"Woi..hampa panggey aku Jan ja tau!!"

9 comments:

SYED NAHAR said...

ooo..hahha...ni kisah perkenalan hang ngan mat jan. cis JAN kunun. padahal TAKPO. wakakakak..

SYED NAHAR said...

"…aku tgk toilet bowl x lalu….susah hati lagi aku nie sekiranya senak perut di malam hari…."

"…nyamuk x mati pun..kang kita yang sesak napas…”"

membuat aku ketawa untuk baca part nih. hahaha... tak tau pasai pa.

Cik Faridah Huda said...

ahmed takpo tu aku tau lepas ang bagitau......

betoi syed.....sebelum balik...kami ber3 langsaikan ape yang patut dulu kat Bangunan Sultan Abdul Halim....
aku sangat rase terseksa ngan toliet di umah sewa tuh....

SYED NAHAR said...

aku memahami. aku jugak trauma ngan toilet yg tak best nih. bagi aku, aku suka toilet yg kering, tak berbau, keadaan pun ok, baru la menyelerakan nak berak. hahaha.

Cik Faridah Huda said...

tapi pas balik dari Langkawi...mau sebulan lebih jugak kat sana...aku tengok toilet tuh dah digantikan dengan yang baru.....seb baik la tuan umah tu mcm terdengar rintihan hati aku neh.....

SYED NAHAR said...

baguih la. aku mmg anti tandas awam busuk2 ni. eee...aku tak dapat bayangkan tandas awam setsen bas yg siap pi hias ngan langsir ngan bunga plastik yg style dulu2..silap2 bunga telur kenuri. eee...bau hancing tak hengat!!! tak yah la nak berlangsir sebab bleh bayangkan kandungan bakteria pada kain tuh.

Cik Faridah Huda said...

bau dier agak Sennnng.....
tapi tandas awam di Hentian Bas Parit Buntar masih mengekalkan ciri-ciri seperti yang ang cakap...bagaimana pula ngan Stesen Bas Gerik?????

kadang2...aku rase tidak layak tuk melangkah kaki di situ...hehehehehe

d'sandalwood said...

mek brapa sewa umah tu?
rasa cam penah en.khalil fake tu tunjuk kat aku rumah tu..huhu..sgt p ramlee..

Cik Faridah Huda said...

RM80-Rm100...x ingat....sewa bilik je...bilik pun huduh...ok la ngan rege dier tu....hahahhaha...lawak tol umah tuh..benci aku...!!!

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template