Thursday, April 23, 2009

Kain Pelikat Umar, Serban Suffian....

Bacaan Yassin baru sahaja selesai, sekejap lagi azan Isyak akan berkumandang.
Sementara menanti, ada yang berbual-bual kosong…ada juga yang masih sempat membuka buku latihan Add Math..pergh..rajen sungguh!!! X kurang jugak yang merapatkan mata buat seketika setelah penat beraktiviti di petang hari…..tido lengkap bertelekung…bajet air sembahyang x batal dengan tidor statik..sekejap lagi azan…bleh trus bangun tok solat berjemaah…itu ungkapan orang yang malas nak turun jumpa air kolah sejuk kat bawah….

Memang menjadi amalan warga SERATAS, hari Khamis akan ada bacaan Yassin di surau..seterusnya menunaikan solat Isyak. Tidak seperti hari biasa, solat Isyak hanya akan dilaksanakan setelah pulang dari prep malam….hari Khamis juga hari orang berpuasa sunat bagi yang ingin melaksanakannya…sampai satu tahap…dewan makan kelihatan lengang time makan tengahari! Penuh time nak azan Maghrib…membuatkan beberapa Warden tersenyum gembira…chewahhh…baik time tu je la….kalau tengok saf..memang ramai yang masbuk…maklumlah…makan penuh penghayatan tadi..


Selesai solat, aku masuk ke salah satu bilik kecik di ruang jemaah wanita…situ memang port utama kami yang bergelar senior tuk bermake-up gaya kanak-kanak…sambel bertanya….“Bedak nie sapa punya….mintak sikit na!!” tanpa menunggu jawapan..selalunya bedak itu akan terus ditaburkan di atas tapak tangan…hahahahha..memang ada yang baik hati..suka wakaf sebotol bedak…saja buat-buat lambat pakai tudung…perasaan malas nak ke prep kdg2 memang menghantui diri…sambel dok bercanda lebih kurang…dalam banyak2 batch..mmg batch aku yang suka bercanda..tapi peduli apa..kami senior time tu..x da sapa brani tegur….junior-junior cepat je bersiap!!!takut nama kena ambek ngan warden kot…


Turun bawah..pakai kasut…join Senah n Norihan beli aiskrim Malaysia kat umah Mak Cik Ah….10 sen je..minta perisa asam boi…sangkut kat situ lagi..sembang sket2 ngan Cik Ah…baru la nak kendong buku kat bawah ketiak tok ke kelas…jalan slow motion..besala..nak menikmati keindahan malam di sebalik Bukit Larut & Bukit Maxwell….sampai kelas..letak buku…gelak-gelak sat ngan Apem….buat2 p kat locker kat belakang susun buku…..pastu…p kat meja SIR n Natasha..slalunye..diaorang berdua neh suke bawak bekalan berbentuk keropok yang tersorok di bawah meja…bleh POW sket…tengok jam yang tergantung kat dinding atas papan hitam…masih awal…kol 9 baru….Syed Nahar pun masih dok bergosip….tetiba bersuara seperti Mr Goh kat pintu belakang…membuatkan satu kelas tersentak..takut Mr Goh yang duty…risau seh..buku belom bukak…kaki dok merayap x dok setempat lagi nie…bila keadaan clear… mek bersuara…

Ada sapa-sapa dak nak p toilet ngan aku?????”

Ade yang bersuara..ade yang tidak….golongan bijak pandai slalunye kurang melayan aku…tapi yang setaraf ngan aku cepat ja menjawab…

“Baru ja lepaih…”

“ Tak dan dah nak p teman ang…aku duty Pusat Sumber malam nie!”

“ x pa la…aku p sorang!” mek menjawab secara pantas n tuntas….


Jalan buat-buat happy sepanjang koridor…lalu depan 5Suria…intai dari luaq kot-kot nampak kelibat Senah…nampak ja Senah angkat muka..terus lambai tangan…!!!teruskan perjalanan ke toilet yang terletak di seberang bangunan kelas-kelas Form 5..on de way..bertembung Mat Yeop……lantas dia berkata…

“Mekrieda…hang pakai kain pelikat Umaq ka?”

“Dak aih…kain aku la…” aku menjawab…Mat Yeop gelak ala-ala laloq…terus berjalan ke kelas kami, 5M……


Dari jauh nampak berapa orang budak laki kelas 5Z ngah dok bersadai kat koridor…..antaranya adalah Mat Chem….

Aku lalu ja…depa buat halangan…sambel gelak-gelak jahat…soalan yang sama mereka keutarakan…tapi tambah satu lagi…


“Ish…mcm pernah nampak kain ang pakai nie…Umaq pun ada pakai gak!!!”

“Tu..tudung tuh…pinjam Serban Suffian ka????”


“Banyak la hampa serban Suffian…tudung aku la..takkan nak p pinjam yang Suffian punya pulak!!!!..dah la…tepi sket..aku nak p toilet nie…..” mek agak tak keruan bila dikata sebegitu…..


Teruskan perjalanan…..jumpak plak group nakal Yashar n de gang…time tu Umaq x da….tapi kata-kata sama diajukan…


“Wei…sebijik kain pelikat yang Umaq pakai kat dorm!”

“Mekrieda….ang ngan Umaq beli kat kedai yang sama ka….hahahhahahahahahaha”..itu suara Conen a.k.a Zamri Anuar gelak jahat kat aku…..


Sampai kat toilet…aku mula berpikir..betul ke kain yang aku pakai nih..sebijik macam kain pelikat Umaq..mula nak rasa malu…..harap-harap dalam hati…x jumpa la kelibat Umar tok prep malam nie….amboih…mata-mata budak lelaki nie bleh tahan..perasan gak ngan corak kain baju yang aku pakai…..ingat depa x ambek port…time skolah..memamg aku rajen pakai baju kurung kosong dipadankan ngan kain pelikat mahupun kain batek….yang siap dibuat macam baju kurung la..malam tu..aku pakai baju kaler hijau tua..dan berkain pelikat rona sama bercorak petak-petak…tudung…hehhehehe…aku songlap tudung mak aku time balik BBM…memang aku tau…tudung tu adalah kain serban arwah wan aku…tapi mak aku dah buat jadi tudung…tak sangka la pulak bleh sama coraknya ngan Suffian….


Dah selesai apa yang patut…tarik napas panjang-panjang…kuar dari toilet…jalan buat bodo…Choih..muncul Suffian dari Zon gelap laluan ke Pusat Sumber….


“Mai mana Pian…???” mata aku melirik kepada kain serban beliau..sah sebijik!!!

“Aku dari Bilik Gerakan…weiee….(sambel gelak)..tudung ang sama la ngan aku punya serban”

“Ye..aku tau..ramai dah org bagitau tadi…hahhahahah…ang x perasan ke yang lainnye..”

“Perasan lama dah…kain pelikat ang…macam kain pelikat Umar Fakhrin…”

“Selama nie..aku pakai org tak teguq pun..malam nie..ramai pulak buat-buat terkezut”

“x caya..p la tanya Umaq”

“x mau ah..segan ar aku…biaq la..nak buat macammana..harap2 xbertembung ngan Umaq….”

“K la wei..aku nak masuk kelas aku dah nie….”

Aku berjalan balik semula ke kelas..sampai kelas…MaT Yeop, Mat Dect, Azzaq yg mai merayap…n yang sewaktu ngannye..masih gelakkan kain pelikat aku..kebetulan tempat duduk aku berhampiran ngan port depa..lagi la kena usik….dekat-dekat nak abes prep..Apem balik dr Pusat Sumber…

“Apem..depa kata kain aku macam kain pelikat Umaq..tak taw betoi ka dak”


Tak dan nak buat luahan perasaan…Apem gelak x berenti…nyampah sungguh aku…loceng prep berbunyi…kelas aku lengang x sampai 5 minit…masing-masing pakat balik dah kejar supper…..berjalan ngan mak cik Apem….jadi orang-orang terakhir tinggalkan bangunan skolah….dari jauh aku dah nampak geng Yashar bersadai kat tepi koridor…Umaq pun ada…sah…saja la tu nak soh Umaq tengok aku pakai kain pelikat yang sama ngan dia….dok tersengih-sengih…gelak sakan kat aku..ape yang lawak pun aku tak taw…


“Kain ko sama ngan aku la…” kate Umar dalam dailek Key El nye…

“Betoi ka???lepas ni…kalo aku pakai baju nie..ang jangan pakai kain pelikat ang taw!!”

“Tak de la…aku pakai time free nite je…and time cuti nak p sembahyang ….datang prep tak boleh pakai kain pelikat”


Aku meneruskan pemakaian baju tersebut sehingga tamat form 5……

Baju tu memang baju paberet aku zaman skolah….

Imej di bawah adalah imej Umar bertopi hijau..ditemani Mat Alip n Pak Tam......



Pian...berkacamata...paling depan....dikelilingi jejajaka yang lain!!!

6 comments:

SYED NAHAR said...

….“Bedak nie sapa punya….mintak sikit na!!” tanpa menunggu jawapan..selalunya bedak itu akan terus ditaburkan di atas tapak tangan…

ungkapan ayat lawak..hahaha.

aku ingat lagi baju kurung hang tu. pernah gak hang pakai baju mcm nak merah maroon style kebarung agak glemer. haha.

Cik Faridah Huda said...

Kebarung merah maroon style tu...aku pakai sekali ja time form 3....maklumlah..berada di 3 Kejora ketika itu....memang agak glamer aku time tuh....hahahhaha...siap dapat teguran sinis kakak-kakak senior..!!!

aku x brani nak tulih panjang pasal kebarung aku yang itu....sebab aku x bebas nak kutuk orang yang berkaitan...yang pasti..aku penah bagi pinjam kat Siti Munirah time jamuan akhir tahun Form 3...

SYED NAHAR said...

hahaha...terbayang mek mai kelas bawak kek batik milo. sedap nya mekkkk nak lagi!!!

.::haS::. said...

dimana siti munirah??kene buat poster macam dimana shalini kot..haha..

baju ang tu warne hijau ke mek?ingat2 lupa..

Cik Faridah Huda said...

untuk menghilangkan kerinduan ang Nahar...sila cari entry Kek Batik aku....bleh tengok je la....hehehhe...ambek nikmat!!!

Cik Faridah Huda said...

kaler hijau tua...ala..yang aku suka pakai ngan tudung serban tu..lupa ingatan ka Cik Senah...ang pun ade satu baju krg macam tu..kaler peach...kan..kan..kan...

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template