Wednesday, April 29, 2009

SiMPaNg Loi!!!!

“ Di blog ini aku berkongsi cerita …mungkin tak seberapa jika dibandingkan dengan pengalaman orang lain yang lebih hebat dan menarik…tapi jangan dipandang enteng kisah aku…ahaks, enjoy reading!!!”

“Kita akan ke Simpang Loi untuk membantu mangsa banjir, saya nak kamu semua bentukkan satu komuniti ajk dan sediakan kertas kerja secepat yang mungkin..ia juga boleh dijadikan sebagai salah satu aktiviti kelas ini sebelum kita menganjurkan Forum Keusahawanan Peringkat Universiti” ujar Encik Ahmad Zaidi cuba untuk memancing students dalam kelas beliau yang rata-ratanya sudah khayal dengan aktiviti masing-masing….

Kelas subjek Keusahawanan memang perlu diambil…wajib!!!!kalo x…anda takkan dapat grad…erkkkk….sememangnye aku ade masalah jiwa ngan kelas neh…bosan..x menarik…sekadar pergi menadah telinga n tok tandatangan SAHAJA!!!! Selebihnye…pikiran aku memang melayang…ntah ke mana-mana….ape yang Encik Ahmad Zaidi bebelkan di depan…masuk telinga kanan keluar telinga kiri…bukan aku je..orang len pun same!!!! Ade ke yang semangat benar dengar pasal entrepreneurship neh melainkan yang memang dah set dalam kepala otak tok jadi USAHAWAN MUDA…

Namun…kecekalan Encik Ahmad Zaidi yang sering berkaca mata hitam sememangnye patut dikagumi..pensyarah dari Fakulti Pengurusan & Pembangunan Sumber Manusia itu…sentiasa menyelitkan lawak-lawak bodo dalam kuliah beliau yang kadangkala langsung x menarik perhatianku…

Kuliah berkaitan franchisor-franchisee ala-ala mentor-mentee itu bertukar menjadi ceria sebaik sahaja Encik Ahmad Zaidi membuat pengumuman tersebut..kelihatan para pelajar bercakap satu sama lain…termasuk la aku yang duduk sebaris ngan Yudia and Iezoo…sejam pertama sahaja kuliah berlangsung…sejam seterusnya…pelbagai topik berkaitan ngan program on the spot ini dibincangkan….sepantas kilat…ahhhh..budak-budak kelas aku memang sangat bersemangat sket kalau berkaitan ngan penganjuran ape sahaja program!!!! Dan satu kelas bersetuju tok melantik Cik Siti Nurulainni Atan a.k.a Iezoo sebagai pengarah program……perlantikan beliau sememangnya menyebarkan gossip liar mengaitkan Cik Iezoo ngan bapa kepada 2 anak itu…. Har..har..har..gelak jahat!!!!

Kami berada di tahun akhir…sem terakhir…kebanyakannya lebih menumpukan perhatian terhadap PSM(Projek Sarjana Muda)….rata-ratanya sudah melepaskan jawatan-jawatan penting yang pernah disandang…..im also free…satu-satunye sem dan merupakan yang terakhir..aku bebas di UTM tanpa terikat ngan mane-mane jawatan….tapi aku memang salute ngan budak kelas aku…kami tetap menggembeling tenaga demi SIMPANG LOI…!!! Penghujung 2006….Negeri Johor baru sahaja dilanda banjir besar….jangan x percaya…Skuad Sukarelawan Banjir UTM memang diwujudkan demi membantu mangsa-mangsa banjir……kiranya time neh..asek dengar program membantu mangsa banjir je di sekitar daerah negeri Johor…ade dr kolej..ade jugak dari persatuan-persatuan pelajar…tapi kami..di bawah kelas Encik Ahmad Zaidi…adekah beliau cube meraih populariti …ishhh…x baik buruk sangka…!!! tapi yang x besnye..kami kena gabung ngan student FPPSM…junior lak tu….




Turun je bas..terus meronggeng depan camera

Tiba hari dinanti…ye ke dinanti???…Encik Ahmad Zaidi kelihatan sangat bersemangat…tak berenti memancarkan sinar flash kameranya terhadap peserta program….seawal 7.30 pagi…semua yang terlibat sudah berkumpul di pondok bas utama UTM…berdekatan dengan Parking Fakulti Alam Bina….setibanya 2 biji bas UTM yang ditempah khas….kami mengarahkan junior FPPSM naik terlebih dahulu….padahal dok target bas belakang yang lebih baru n nampak nikmat…jahat sungguh!!! Perjalanan dari Skudai ke Simpang Loi, Segamat mengambil masa lebih dari 2 jam…jauh jugak…..sepanjang perjalanan…suasana dalam bas tak pernah sunyi…gelak tawa memenuhi setiap ruang..menjadikan perjalanan yang agak jauh tuh tidak membosankan…tapi bontot tetap saket!!!! Kedudukan Simpang Loi agak di pedalaman…kadang-kadang drebar bas berhenti mengejut seketika tatkala menyusuri ladang kelapa sawit..bimbang tidak lepas di laluan sempit itu…ia mengundang jeritan pelajar pompuan yang memang suke beraksi jerit menjerit…

Penat menjerit..akhirnya kami lega apabila destinasi yang dituju tiba jua akhirnya….

Disambut mesra oleh penduduk kampong yang sedia menanti di penempatan mangsa banjir, Sekolah Kebangsaan Simpang Loi…kemeriahan mula terasa bila mendapat peluang menyelami perasaan dan pengalaman mereka…orang Johor terutama golongan mak cik2 suke membahasakan diri mereka “Acik”….itu juga membantu pembentukan kemesraan antara dua hati…eewaahhhh…..setelah mendengar taklimat lebih kurang…dan dibekalkan baju program..pembahagian kumpulan diteruskan…aku segroup ngan West and Cipet…yang selebihnye..kanak-kanak riang ribena….panas mentari memang terik…tapi..apa yang dirancang tetap perlu dilaksanakan

Agak teruk kampong ini dilanda banjir..rata-rata rumah ditenggelami air…kesan banjir memang dapat dilihat secara jelas dan nyata….pakaian…pinggan mangkuk…tilam…perabot dan segalanya yang telah musnah akibat banjir dilonggokan di halaman rumah masing2….berapa kos kerugian???aku x dapat bayangkan…kesian pun ade sbb mereka sekadar bertani…x termasuk ngan kerosakan hasil tanaman lagi….jalan di kampong tu rosak terok….dari rumah ke rumah kami merelakan diri membantu ape yang patut…sambel berkenalan ngan tuan rumah dan keluarga…..kepada adik-adik remaja…dinasihatkan agar rajin belajar---ayat biase yang dituturkan tok menaikkan kembali semangat mereka…golongan belia pulak…disarankan agar meneruskan pengajian ke peringkat tertinggi sekiranya mendapat peluang..jika tidak..berusahalah tuk mendapatkan pekerjaan terbaik demi menambahkan pendapatan keluarga….ala-ala DUTA kecil UTM kami mula menyusun kata…..

Kami berehat sebentar di rumah salah seorang penduduk kampong…Cuma ingatan terhadap nama mak cik tersebut x tercapai dek akalku ketika ini….semua budak perempuan course aku serbu rumah mak cik ….masa yang diperuntukkan diguna sebaik mungkin….entah kenapa panas sangat…aku ambik kesempatan tok mandi sekejap!! Ade jugak yang ikut jejak langkahku…ade yang terlelap seketika..ader yang sibuk bergosip…ader yang dok belek album-album…saje nak kenal anak menantu mak cik…mak cik pun ramah tamah..membuatkan perkenalan seketika itu dirasakan bagai sudah lama kenal….paling bes ayat mak cik….

“Buat ler macam umah kamu sendiri nak….ape je ade dalam peti…bawak kuar…bagi kawan-kawan makan”…mak cik bersuara begitu tatkala aku menghampiri beliau di dapur untuk meminta segelas air sejuk demi membasahkan tekak yang sudah kering….hahahha…memang pas tu..kami buat umah mak cik macam umah kami..kebetulan anak-anak mak cik pun tiade…kurang rase malu biler berada di kelompok sendiri….sememangnya kawan2 aku buruk lantak…abes maruku..kerepek ubi…3 botol air teh chrysanthemum yang mak cik hidangkan!!!



Haha..nie jalan-jalan tengok kawasan kampung dulu!!

Puas berehat…kami teruskan kerja ngan group masing-masing sehinggala petang….program ni turut mendapat perhatian Berita Harian Metro…masing-masing ternanti wartawan temuramah…tapi kanak-kanak ribena gak yang wartawan tu pegi temuramah….namun lensa kamera jurufoto tetap dihiasi wajah-wajah sengal kami…harus kena gila kamera time ini!!

Di penghujung hari…walaupun tampak penat…tapi kami puas hati…heppi…and terase satu perasaan yang sukar digambarkan…kire..berbaloi jugak la kehadiran kami kat sini….sama-sama rasa makanan tuk mangsa banjir….!!so jangan nak berlagak…makan je ape yang dihidangkan….yang penting dapat rasai suasana kampong…minum air kelapa segar….beli ais yang bleh kepak dua tu ngan rege seposen…ade bau tahi lembu…nampak parit tali air…kaki berdebu bejalan atas tanah yang tak berturap lagi tuh….1001 rasa..cam kari BABAS pulak….aku pun bukannye orang bandar sangat..kampung jugak..tapi x rase pun keadaan kampong yang sebenar sebab aku masih tinggal di sebuah taman hujung kampung..hahahahhaha!!!

Program nie agak happy ending..membuatkan Encik Ahmad Zaidi menerima begitu banyak pujian terutama dari wakil ADUN Nusajaya…mula lah dia kembang semangkuk!!aku tengok…Encik Ahmad Zaidi time program…asik membonceng moto penduduk kampong sambel mengsnap pic-pic kami…..sebok la sangat kununnye…

Pa pe pun…Encik Ahmad Zaidi patut dikenang…kdg2 dia tu lawak jugak…berakhirnye program neh..membuatkan aku n de gang sering menyebut perkataan Simpang Loi penuh qalqalah…seraya bergelak ketawa…mungkin terbayangkan Encik Ahmad Zaidi!!


Lupa nak jot down…bukan semua budak kelas aku join program neh…termasuk Pengarah Program…ape kess?????? Pengarah program kata dia demam…hahahahahaha…ngelat iezoo ye…..


Mane Encik Ahmad Zaidi???kelibat beliau tidak nampak...
ambek je gambar ngan sape yang ade time neh....

Seminggu selepas program ini...kami diberitakan oleh Encik Ahmad Zaidi...yang kampung Simpang Loi turut mengalami banjir gelombang kedua.....huhuhu...amat lah malang sekali!!!baru je bersihkan ari tuh....

9 comments:

K-ekin said...

hahaha...
bagus2 en3 ko kali ni..
akak pon x teringat ttg nye..
t.q sbb flashback..
he3...

emmm, rs nye x igt dh jln nk g kg tu...ulu sungguh pjalaanan nyer...

Cik Faridah Huda said...

tangkas dan tuntas...
igt malas nak baca or perlukan waktu sebab N3 tuh agak panjang.....

Encik Ahmad Zaidi..boleh kah beliau berkata...tak nak bagi satu kelas dpt A...takut reputasinye diragui...sedih betol pernyataan beliau tersebot...poyo je lebih!!

HelEnA_iEz0 said...

ahahaha...pengarah program demam betul ar...cam nak mati aku uruskan semua nya....
siot ar..aku mane de scandal ngn encik ahmad zaidi tu!!
well, rasa rugi sbb tak pergi...
semua si "tut" punye pasal....

Cik Faridah Huda said...

aku, mak ang, wes, lynn n isma...anak buah ang lam Supernova...mmg suke kaitkan ieejooo ngan Encik Ahmad Zaidi...rase cam sesuwai!!!!

Tut-tut adalah sejenis pengangkutan di Thailand..bagaimana pulakk dgn 'tut' yang dimaksudkan...hahhahaha

tu la hang....kata p...sure baik demam!!x larat nak gelak...abes x larat..ang bonceng la ngan En Ahmad Zaidi pusing keliling kampung...

HelEnA_iEz0 said...

xde maknanye..kak azzu lagi rapat ngn encik ahmad zaidi tu..siap pinjam kete lagi...
alah...sumthing happen la between me n bf i time tuh...aku lak bodo ikut ckp die..
klu tak sure aku pergi punyer :)
nyesal mak tau nyah!!

makcik!!
aku ade blog juga...
tp blom tulis pape...bukan blog bisnes...
aku nk mencoretkan kisah2 aku dan haiwan2 perliharaan aku :)
hahahaha

Cik Faridah Huda said...

memang la..kak azzu rapat setelah beliau turut diamanahkan menjadi Pengarah Program Forum lak....tapi mamy x merasa pon nek kete En Ahmad Zaidi....hahahhaha!!!

time kat UTM memang dirimu dikuasi beliau...kami bukan pe..malas nak masuk campur hal rumah tangga orang...so..x leh la nak bt pa pe..harap x didera je ko tuh!!

Haiwan? ang memang layak join mendiang Steven Crocodile Hunter...nanti bagi ar link..bleh i view...mamy x suka sangat siri bercakap ngan haiwan neh...tp WES suka ar..die suke cakap ngan kuceng terbiar kat kwsn umah..bleh bagi kuceng makan nasi lemak..tu yg x tahan tuh..

SYED NAHAR said...

dulu2 muka sufian ramli pernah masuk tv3 sebab tulung org banjir gak..tapi kat belah JB.

Cik Faridah Huda said...

uiii...aku jeles kat Supian!!!!
awat wartawan tu x interview aku...x interview kawan2 aku yg lain yg lebih layak ditemuramah dr kanak2 ribena yg tak taw ape tuh...hahahahha...tetap x pueh hati...

HelEnA_iEz0 said...

makcik tak cukup vouge aritu kot...
maklumlah dah berlemuih tlg mangsa banjir...
wakakakaka...

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template