Thursday, November 26, 2009

Baju Raya Edisi Raya Haji....

Oooppsss...jangan tertipu...nie bukan baju raye haji mek okehhhhhh.....
Nie baju raye edulfitri yang lepas....baju rayer haji gamaknya dah siap la kot....gila x siap!memang makan sumpah seranah Mak Tam Jam I tuh....bajet macam I balik raye je....siap I gempak Mak Tam nak ambek time raye haji neh...walhal I beraye di Key El sahaje...beraye ke I???cam x de mood je...x feel langsong..ape ceerrrr????? baju raye haji ade 2 pasang....ingat dapat balik beraye...rupanya x balik.....ape pun...tu last trip yang I antar tok Mat Tam jahit.....after dis no more dah....I nak kembali ke habitat asal yang suka beli baju kurung ready-made...lebih ekonomik and x saket hati.......

Baju pesak gantung neh antara yang paling ok la compare yang lain.....
mungkin berkat Syed bagi free kot.....
tu pun kena pekecik...kalo x pekecik...
I nampak begitu ntah hape-hape time mengenakannya...
I x faham ngan naluri Mak Tam Jam yang setiap kali Jahit baju I...
mesti nak tambah satu inchi di setiap bahagian...
nampak sangat bajet i mengembang setiap kali minta dia jahit baju....
leceh la bila dah ambek pas tu kena bagi balik
I slalu pakai baju nie ....ade la lam 3 kali dah.....


Nie pakai skali je time raya 1st hari tu.....
kain nie nampak mewah..tapi Mak Tam telah tidak memewahkannya dengan mengabaikan bahagian bunga jahitan sulaman dier....boleh dibiarkan sepi begitu sahaja....
hasilnya baju nie nampak macam baju kain kosong..sedih :(

Baju I yang ketiga neh paling menguji tahap keimanan I...
begitu kreatif ka Mak Tam sehingga sanggup buat begitu terhadap baju I...
seriyes...I suka sangat ngan color baju neh...bunga sulam di hujung kain juga sangat chantekkk...
tapi Mak Tam memang menghampakan I...
once tengok baju nie....terus rase tak der mood nak berayer tawun neh..
oulls carilah sendiri ape kepelikana di sepasang baju kurung color pastel neh...


Nie baju I yang I beli tuk puaskan hati setelah kecewa dengan baju-baju di atas...
Rege dekat 2rat.......tapi I pejam mata sebab nampak cantek time dia pakaikan pada patung...
terubat la jugak...tapi baru pakai sekali je la....
harus di recycle tuk kenduri kawan-kawan yang bakal datang...hahhahaa...
tapi baju kurung moden yang ade lam waiting list nei pun..haru disambar jugak demi memenuhi jemputan kenduri kawen....
orang perempuan memang macam tuh eh???....setiap kali kenduri, mesti I terase nak sambar baju baru tuk dipakai....hehehehe...dah nak reban lemari I ngan koleksi baju kurung..terasa macam seorang guru pulak ada koleksi baju kurung yang banyak neh.....

hmmmm...k lah yeeee....Selamat menyambut raye haji bagi yang meraikannya....
I nie memang x de feel nak raye langsung.....
nie pun masih di opis menghabeskan sisa petang......

nie kalo I kat kampung...sure busy kacau rendang!
x pa la...next week may be parent I datang....
ok la tu x balik dis week...nex week bleh jumpe......
dan dalam pale otak neh....masih tertanya-tanya nak balik umah pak cik I kol brape??? nak balik malam nie ke nak pegi esok je??? nak datang keje ke tak ari sabtu neh???mmg turn I kena keje dis week...tapi kalo nak monteng pun...tiade salahnye...sungguh x bermotivasi pekerja nan seorang neh....tengok la macammana...rajen kalu menapak la I ari sabtu neh ke tempat mencari rezeki neh......

Cha Chin Cau!!!!!! Soya Bean Chin Chau satu.....
nak balik dah...nak pegi bank-in cheque....
chong...y la u kasik cheque lambat walhal tarikh cheque 20hb...
tidakkan....x la semak sangat perut I yang comei nih....

Bye eberibodi..see u!

p/s : Mak Tam...cek beli kain saree nie tulen dari India taw!!!sampai hati mengecewakan cek...mana p seni jahitan Mak Tam selama neh....

10 comments:

diri ini.... said...

apesal weh ngan bj kurung kaler pastel tu? ade cela ke?
pompuan ngan buat/beli baju mmg xdapat pisah.. bukan baju je..kasut ngan henbeg juge begitu..perfume tidak ketinggalan..pompuan mmg bernapsu serakah..
baju aku dari size kecik sampai size besar..kalo jual balik sume tu boley beli keta viva cash aku rase..
sume agenda nak buat baju..pastu nak dry cleaning lagi..makcik dobi blakang umah aku kaya sebab baju aku anak beranakje rasenye..seb baek anak pompuan papa aku ade 2 je..awwwww

blogresipi said...

Kite baju raya pose pun tadak, apetah lagi raya haji. uhuk uhuk..hehhee.. selamat hari raya! :)

SYED NAHAR said...

aku amat bersedih kerna kain saree yg dibawa khas dari india itu dijahit tanpa membuatkan dirimu bahagia....

tahukah dikau bagaimana caranya utk mendapatkan bangalore silk? malas cite nanti ko lagi sedih.

Cik Faridah Huda said...

diri ini ~ ko x nampak ke kelainannya???sah2 kain baju aku tu dicantum ngan 2 warna berbeza...kalo aku pakai..orang bleh nampak (*bagi yang memerhatikan aku la) yg aku punya kain di depan kaler lain..di belakang kaler lain..dah tu bercantum kat tempat yg x strategik plak tu...

My mom paksa gak beli kain kosong tuk bt baju + kain lebihan bunga songket..kot la bleh dapat 2 helai baju lagi...syg la plak nak biarkan bunga2 tu terdampar lam rak lemari jer...nantila..balik sana aku pikirkan..dis week aku akan dpt 2 pasang baju kurung lagi...tp may be x susuai tok makan kenduri kendara...kurang glammmm gitu!!!

Cik Faridah Huda said...

Blog resepi ~ kiter pun sebenarnya kecewa je lebih even baju tu siap...hantar kemain lama lagi..bulan 6 dah antar...buleh plak mak tam kiter kater dier rush sbb byk sgt tempahan...kiter regular kastemer taw..

Selamat ari raye jugak!Ibu Mikael x de baju raye x pe...yg penting Mikael encem pakai baju Melayu di pg raye!

Cik Faridah Huda said...

Syed ~ walaupun aku nie saiz L membawa ke XL sometime...rase cam nak buat kebaya moden je tuk menampung kekecewaan...sebab aku rase...kepala kain tuh cantik tuk ditampung2 kat kebaya...

Syedddd....jangan hasut aku lagi...pleassssseeee....aku dah x nak beli kain dah....nak beli yg ready made je!!!heheheh

diri ini.... said...

seb baek aku punye bangalore silk ok..sampai sayang nak pakai..

aku ingat mmmg ko pesenkan dia persis itu...

Cik Faridah Huda said...

hahahaha....
agak-agak la ko..takkan taste aku sebegitu teruk....

diri ini.... said...

mane la tau kan..fesyen skang ne macam2

SYED NAHAR said...

hahhahaa...bangalore silk ditempah khas sangat jauh dari bangalore..dia naik flight utk ke delhi (3 jam).

hahahah...aku rasa buat kabaya atau kurung ppesak paling ok utk kain saree....**menurut akak aku kata**

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template