Monday, November 30, 2009

Srrroootttt...Mek Berdrama Ayaq Mata!


Selamat hari isnin...selamat kembali menapak ke opis memasing!
Yang dah berpenat lelah menempuh jam semalam tu...anggap je la hari nie seperti makan gaji buta...pegang tetikus...dan buat-buat la merenung skrin komputer walhal sebenarnya..anda tidor!!!hehehehhee...cadangan I je tu....tapi pastikan line clear dulu..kalo x, kantoi kang...

Today macam lambat sket menjebakkan diri di dunia belog......
nie baru berpeluang....tadi geram je tengok comment2 tuh..sedaya upaya la juga nak membalas on the spot...tapi x berdaya...pagi nie jugak memasuk opis...I dah terhanchom..hanchom...seingat I, x de la pulak makan benda-benda yang merangsang ulat resdung sepanjang raya korban nan lalu....


Raya ke I ???? seperti yang dijangka...sepasang baju kurung turquoise in color itu..elok je tergantung..sikit pun x usik....I drive menuju ke Selayang malam Khamis tu jugak...lepas bank-in cheque...I singgah Old Town jap beli Ice-Blended..Makan??? beriya dalam hati cakap sure mak cik masak banyak lauk..leh terjah p makan je! Mandi den siap2 lebih kurang..terus start engine....ngan harapan LDP x jam...tapi macam biasa la...tetap jem Dik Non oii...i sampai selayang dah dekat kol 11...harusla perut neh mengeluarkan asid sitrik dan asid limau....

Wow...teruja tengok lauk pauk yang mak cik I masak.......tapi sedih bila cari nasi yang ada hanya nasi himpit.....disebabkan lapau..telan la jugak..sambil ambil mood rayer..makan nasi himpit di malam raya....owhhh..kalau I tahu, I rela p terjah memane retaurant yang masih buka tok tapau nasi goreng...sungguh lapar nasi ketika itu....

Sok paginya..terpisat-pisat biji mata I..malam sebelumnya..I melayan kazen I yang baru berusia 15 tahun mengomel pelbagai cerita...maklumlah..anak remaja..pasti x lari drpd bercerita tntang orang yang dia minat..lagu stylo yang hangat diputarkan la...en macam-macam la...sedar2 dah kol 4 pagi...cammano nak bangun awal? uolls bajet I bangun kol braper time hari raye tuh...hehehheheheh

Memandangkan I ngan Chah cottttiiii bulanan....Si Siti pun malas la nak bangun pegi solat sunat Aidiladha...ditambah pulak dengan mak cik I yang ngah On-Call...semestinya x leh ke mana-mana...sudahnya hari raya korban kami adelah seperti biasa kecuali terdapatnya hidangan rendang ayam...lemang....nasi himpit dan adik beradiknya yang lain...diserikan lagi ngan aktiviti mengait buah rambutan di tepi rumah!

Ok..bukan itu motif I tuk N3 neh...motif I nak citer pasal Nur Kasih, drama bombastic Encik Khabir Bhatia neh dah menemui peminat setia tuk kali terakhir pada Jumaat malam yang lepas...Sebagai peminat setia walaupun pernah miss 3 kali siarannya, sudah pasti I ingin menguasai remote control....Siti berada di pihak I, manakala Chah tetap dengan keras kepalanya ingin menonton criter Taiwan di 8TV..I dah muak ok...dah la dr isnin sampai jumaat peminat-peminat crita Taiwan neh kat umah I tak bagi peluang langsung kat I tuk tengok Nenek Kebaya...takkan Final pun i x dapat tengokkan??????
SO...Chah terpaksa akur kat kuasa orang veteren cam I...muncung je mulut beliau..tapi kendian I pujuk nak bawak die pegi pasar pagi ngan BINTANG belakang umah...ok terus!
Hahhahahha....demi menambah usaha I memujuk dier...I buatkan setumbler air milo kendian letak lam peti ais cam dulu-dulu I buat time I merempat kat rumah mak cik I..lega I..dapat gak tengok Final Nur Kasih!

Tapi macam tertanya-tanya la..Nur tu nak ke mana???cam x paham je tetiba nak pergi lepas x mau kawen ngan si Aidil....ape pun..I dah bace sinopsis crita nie dulu....teresak-esak menangis seorang diri! kat opis pulak tuh...betul2 kaver di sebalik tudung x mau bagi orang nampak...tue baru bacer.....dah terlebih penghayatan...I nie bukan ape...suka bayangkan diri sendiri sebagai watak utama! dan slalunya..dah terase diri masuk dalam jalan ceritanya...

Nak tak nah..ayaq mata nie tumpah jugak!!!
benci betol bila I ngah kaver2 ayer mata..budak2 tu jerit...
"Eiiii...Kak Chik nangis!"

Uolls budak-budak...bukan paham...nie kisah orang tua-tua jer...mane nak feeling-feeling lagi bab hati dan nurani nie...srrrrrrrooooooootttttttttt!!!

Seterusnya sambung tengok Taubat Nasuha pulak...lakonan Puan Sheila Rusly & Fauzi Nawawi...
Mula-mula tu..tercari-cari gak nak tengok criter ape...den..stick je la ngan TV3...dah tengok separuh jalan...baru I terbayang email yang penah I bacer...jalan criter dier seperti cerpen tuh...dan seingat I pun....nama watak-watak yang digunakan, sama jugak...may be adaptasi dari cerpen tuh barangkali....once I bagitahu diaorang yang I dah penah bacer cerpen ni, sibuk la diaorang nak tawu ape endingnye....den I cakap, nanti semua akan mati kecuali si ayah yang dah mula lupa diri tu....

Uolls..seriyes I terbayangkan diri I nie Sheila Rusly yang ngah memboyot mendukung anak di samping ditemani 2 orang lagi anak lelaki yang tengah membesar....suami pulak buat tidak peduli....semua kita yang uruskan dari A to Z perkara yang berkaitan ngan anak-anak...kecewa pendam sendiri...suami panas baran, kita masih setia menguruskan segala halnya, makan minumnya!Naluri seorang ibu dan isteri itu sangat hebat...bukan wang ringgit yang ditagihkan, tapi perhatian dan kasih sayang yang berpanjangan....tengok..I dah mula nak emo!!!

Ape pun..cara kematian menerusi drama ini, sangat tragis...sangat meninggalkan kesan yang mendalam..sangat membuatkan hati sebak....hati ibu mana yang mampu menahan geram menyaksikan anak-anaknya ditikam satu persatu..kemudian rebah..tidak bernyawa lagi...dengan keadaan diri yang sangat memboyot...darah tumpah...anak yang dipangkuan turut dibunuh...sebelum diri sendiri dan bayi yang dikandung mengikut jejak langkah yang lain...
Part yang paling I bengang...bila si isteri yang tengha diugut oleh perompak ni col...si suami yang tengah berjimba sakan ngan kekasih hati...siap leh end call lagi....sometime lelaki memang suka END CALL!!!!!!

Kalo dalam cerpen, semuanya meninggal akibat eksiden...mungkin kita bleh bayangkan sekali kena langgar terus meninggal..tapi ni syahdu sebab dibunuh satu persatu...kalo dah dalam cerpen pun I menangis, apetah lagi setelah ia di drama kan....syabas la buat team Pn Sheila Rusly n hasbendnya Jinggo....
srrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrroooooooooooooooooootttttttttt!

"Kak Chik nie...asek nanges jerrrrr"

"Kita hanya menghargainya
bila kita kehilangannya"- Taubat Nasuha TV3

I nak paste cerpen tu di entry ini..tapi terpaksa batalkan kerana bimbang terlalu panjang....
I x pandai nak buat Read More..Read More tuh....
paste kat next N3 je lah ek...!



7 comments:

diri ini.... said...

weh..pas kat aku cerpen tu..aku ni da nak 5hari PAKSA diri untuk bersedey..tapi xjalan jugak..macam2 lagu da aku nyanyi untuk amek mud sedey..sampai la yg las aku nyanyi lagu inai di jari..tetap xboley capai mud sedey..
mlm ne aku nak tengok citer Devdas..biasenye kalo tgk cite tu aku bukan tahap menangis, tapi meraung..kalo xleh jalan gak..konfem aku da mati pucuk...

Cik Faridah Huda said...

No Women No Cry....
kalo ko tak cry..ko tak normal!

Lagu Inai Di Jari S.Jibeng tuh x jalan jugak ke????

K...aku dah post di n3 yang seterusnya...cuma x sempat nak edit sbb dah kol 6...aku nak lari balik....nak MASAKKKKKK!

SYED NAHAR said...

apa kaitan mati pucuk dengan cerpen tuh? hahahahah...

aku tak tgk part last cite nih...part serangan mumbai...

tapi kenapa nak jugak amik isu mumbai? nampak kabir bhatia nih adalah khabir bhatia...

diri ini.... said...

weh..aku da dapat mud pilu ne..akhirnye aku nanges weh..omg!! akhirnye aku masih ade perasaan!!!
lagu yg boley buat aku ade perasaan ade aku paste kat blog... syukur.. aku masih blom mati pucuk rupenye

Cik Faridah Huda said...

Emy~syukur Alhamdulillah...masih okeh lagi organ-organ s** ande...

Syed~Khabir Bhatiakan berwrganegarakan sana...sebab tuh citer2 die x leh masuk anugerah skrin..sebab kerakyatan berbeda!

diri ini.... said...

ye eh citer dia xleh msuk anugerah skrin? aku suke citer2 dia..tapi nur kasih aku tak follow.. sepi citer dia kan? aku nanges sembab2 mata dlm wayang

Cik Faridah Huda said...

aku pun terbace dalam mane ntah..begitulah kenyataannya..tpi filem CINTA tu banyak menang apa ha???

Filem Sepi time dvd player kami x rosak, mmg byk kali la aku tgk.....sungguh terase sepi...setiap kali tengok menagis je keje aku..mcm x de keje len dah!

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template