Thursday, November 26, 2009

Nasi Lemak Kopi O..terangkat!!

Morning uolss....ada baik ke ini ariiii????Hopefully macam tu la kannnn....ari ni kuar dari rumah kol 8.30 am...Persiaran Kewajipan lengang!!!!rase macam menakjubkan...and rase warga USJ telah pulang berhari raya seperti raye puase.......

Gambar Ihsan dari KNizam

Sempat g tarok minyak kat belakang umah I dulu memandangkan minyak juz tinggal beberapa bar sahaje lagi...cam biase, singgah kat kedai serbaneka Petronas ..cari nasi lemak 1.20 sen....tapi ari ni nie...tinggal Nasi Lemak Kak Sal je....I tonggang tebalik cari Nasi Lemak Kak Kamariah...tapi x jumpa..actually..banyak sangat penghantar-penghantar nasi lemak kat kedai Petronas tu...sometime I memang mengalami lemah daya ingatan....yang dapat diingati pun adelah dari bungkusan nasi lemak tak pun dari cop mohor diaorang.......jangan memain, siap ade rubber stamp tuh...kini nasi lemak mengalami zaman pengembangan bukan lagi untuk golongan susah mencari rezeki.....I suka Nasi Lemak Kak Kamariah (entah la betol ke idak..nanti I recheck kendian...rase ye dah Kak Kamariah yang buat...Allahuakhbar...pada hal tengok kat cop mohor je!) coz sambal die tarok banyakkk..I kan suka makan yang terlebih sambal...and den...ikan bilis tuh memang x digoreng spt kebanyakan pembuat nasi lemak yang lain di kawasan Lembah Kelang yang kedekut lagi mementing keuntungan saje tanpa mengira kepuasan pelanggan! Stereotype.....satu pesen je semua nasi lemak...susah betul nak jumpa yang betul2 buat sambal ikan bilis!!


Kecewa bila x de..sebenarnye nak beli nasi lemak tu tuk buat lunch skali...terpaksa la mencari kat kawasan opis jap lagi......dulu habitat I, pepagi singgah Petronas Station juz to buy a can of Milo....menyedari habitat itu tidak la begitu sihat, I kini menghadkan pengambilan air kotak, tin mahupun berkarbonat...tapi sometime "terr" jugak contohnya ketika menikmati MekD..hehehhee...hari ni beli popia basah si Ros.....hahahhahahah...I suke betol belek nama-nama penghantar kueh mueh...sandwiches...nugget-mugget...dan segala mak nenek yang ade kat kedai Petronas...(bahagian makanan ready made).....ambek 2 ketul cukup...jap lagi nak singgah beli nasi lemak yang sememangnya kurang rase lemak serta tidak la begitu lemak jika nak dibandingkan di tempat-tempat lain.....lapar la dis morning...macam la I x melahap semalam.....

Tiba di kawasan opis seawal 8.50 am...awal la tu jika nak dicomparekan ngan waktu I keluar rumah tadi dan juga masa yang telah dibuang ketika membelek makanan dan mengisi minyak di Petronas...singgah beli nasi lemak di depan Haeir....nasi di situ boleh dikategorikan sebagai best jugak memandangkan pemiliknya telah meluaskan perniagaan di lokasi yang lain di sekitar Bandar Puteri...cuma yang x puas hati skang neh, amaunnye telah dikurangkan..I perasan cawan yang diaorang gunakan selama neh telah ditukar...cesssss...nak kaut untung la tu.....ari nie naseb I x baik...disebabkan didorong oleh hawa napsu yang tengah kelaparan...I telah meminta campuran lauk sotong dan udang......hambek kau..kena RM4....dari nak beli yang RM1.20....dah beli nak buat cammana kan.....redhoooo je la....memang terus simpan nak buat lunch je.....

Shittttt...cek-cek henbag..terlupa nak masukkan Milo fuze 3 in 1....hooollllllaaaaaa....perut kelaparan neh...mesti muntah kalo teguk air kosong MapKing jerk......lari cepat-cepat tok punch card....den seterusnya tanpa berpikir...terus pegi beli Neslo Es di kedai belakang yang boleh dianggap kantin kanak-kanak Kolej Putra Intelek...sometime I bengang ngan diaorang esp gurls yang terhegeh-hegeh time ambek makanan..nak melawak la...nak mengurat sesama sendiri la...nak poyo cita hal memasing...hissssshhhhh...rimasssss...dat's y kengkadang berpikir 3/4 kali nak pegi tapau lunch...sudahnya I tidor je la di musolla..hahahha..tu tak termasuk lagi dengan kena beratur panjang time nak membayar!!! mujur pepagi after 9 am..diaorang dah masuk kelas agaknyeee.....

Today breakpas is Neslo Es + Popiah Basah Ros 2 ketoiiii + Frens Fries....yang frenfries tuh..terbeli tadi kat kedai belakang...hehehehhehe...sungguh mewah juadah brekpas mu Mek...I slalu je brekpas makan fries....tapi heran..bila goreng sendiri x de la nikmat sangat seperti yang beli dr kedai..walhal sama je...taruk gram sket n lada sulah sebagai penambah perisa.....sometime...I obvious nak berjimat...rase bangga je kalo sehari tu juz laburkan duet tok tol RM1.60..mean no lunch....breakpas bawak bekal...dinner juz masak at home lepas balik keje.....dapatkah I berbuat demikian tok tempoh seminggu 5 hari bekerja...selalunya lari dari landasan siratul mustaqeemmm.......jom calculate perbelanjaan I dari pg tadi sehingga saat ini pada angka jam 11.58 am.......RM 1.20 + RM 1.60 + RM 4.00 + RM 2.00 = RM 8.80....hoiiiiiii....dekat sploh henngget dah!!!!! Kang petang jap lagi...ape lagi nak merasuk I membeli itu dan ini....owhhhh tidak...harap-harap kebal la petang sat lagi...eh lupa campur parking RM1.00....total amoun RM9.80.....seb bek la parking tu kadang2 I ngelat...sungguh rase malas nak nak beli monthly punya parking pass.....rugi rase nak labur RM80.00 coz rase ia amat berharga...hehehehhe...tapi bila MPSJ datang saman....diri sendiri jugak rase nak marah kat MPSJ!!Okeh..saman bulan lepas I belum bayarrr yee....saje buat-buat lupa...

Back to de Nasi Lemak story.....tetiba teringatkan haruman nasi lemak yang dibalut dengan daun pisang...kalo kat umah I di kampung....boleh dapat macam-macam lauk....ada pilihan sambal ikan bilis, sambal ikan masin, sambal ikan sardin, sambal telur, sambal sotong kering and sambal udang...semuanya dulu dengan harga 50 sen only..skang dah naik jadi 70 sen...tapi x pa la...at least keaslian masih kekal....yang paling pamos adelah Nasi Lemak Daun Pisang Sungai Kechil Hilir...(kalo I sebut..sure jadi macam nie...Sungai Kecik Iliaqqqq)...sanggup I bangun pagi drive pegi beli sendiri...jauhnya lebih kurang 2 marhalah dari rumah ( tipu statement neh)..jauh la jugak..tp bab makan I rela ja.....

Di Lembah Kelang, I masih belom mencuba Nasi Lemak Kampung Baru yang diwar-warkan sedap...one day may be I pegi la....or nak tuju Nasi Lemak Antarabangsa kat laluan menuju ke TUDM Subang je...cuma di sini Boss suka makan Nasi Lemak Di Hati...ok la for de 1st time I makan....and ade rase nak makan lagi..kira sedap la kan!!!....sambal udang die sedap...udang pun gemokk jerrrr....memang ramai orang tengah mengerumuni kaunter nasi lemak.....lokasi restaurantnya adelah berhampiran ngan penginapan Senah...boleh ingat sebab Senah pernah berhenti di kawasan itu kerna nak membeli bateri kamera beliau.....

Pesanan pihak penaja tuk diri sendiri khasnya...dan pembaca di luar sana secara umumnya...sememangnya tak bagus sangat jika kita asek teringin nak makan nasi lemak setiap hari.....kenapa nasi lemak menjadi pilihan????? mungkin sebab ia convenience....hehehhe...mudah, cepat siap dan sometime x de pilihan....dat's y terpaksa beli...tapi bagi I, I slalu teringin nak makan nasi lemak kerana teringatkan sambalnye...itu sahaja!!!! Makanlah untuk kesihatan.....berpada-pada lah...

4 comments:

SYED NAHAR said...

aku tak suka nask lemak antarabangsa sedap tak sedap n mahal...sila kesali! hehehehe..

Cik Faridah Huda said...

bagus..itu adelah salah satu bentuk info terhadap aku!

Cik Faridah Huda said...

ok ade pembetulan...nasi lemak yang i suke adelah Nasi lemak Kak Sal bukannya yang kak Kamariah punya...sekali terconfuse da!

d'sandalwood said...

pernah makan nasi lemak antarabangsa kat kg baru, kat gerai je bukan yg restoran..rasa biasa ja..

pemes mgkin sbb branding kot?

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template