Thursday, November 12, 2009

Setelah Sebulan Lebih...

Sesungguhnya memang banyak en3 yang aku peram...hehehhe
Ni lagi satu...en3 yang aku rase sangat bersemangat nak tulis tapi lasst-last aku birakan ia bertapa dalam draft aku selama sebulan...

Ini kisah aku time buat operation tonsil...hohoho...x de la hebat mana KPMC tuh..kih--kih...poyo je lebih....bolehla afford...tapi terase la juga habes semua duit simpanan tanpa tinggal sesen pun....licin weh..kena mula balik projek menabung telor ayam....demi kesihatan terpaksa la dikorbankan...aku hampir-hampir x nak buat operation tonsil neh bila estimation cost dia lari dekat 1K....ye la...duet tu la aku guna time emergency kes...dah la banyak membeli barangan peribadi dis year seperti fridge, washin machine dan Sony Ericsson..memang rase nak lempang si Sony neh time dia buat hal las week...seb bek dah ok balik dah..tu pun tetap kena antar kedai....seb bek 20 hengget je melayang...kalo 100 rupiah..sure aku maki hamun x berenti....

Supposed be aku admitted hari Jumaat malam..tapi aku bincang-bincang ngan staffnurse situ..dia kasi aku masuk Sabtu pagi...aku nie kiranya nak cut-cost jugak la...aku agak dah meninggikan suara coz SN nie cakap cam keling..kejap amount neh..kejap amoun tuh...las2 aku kate..bleh x nurse tolong bgtau anggaran yang sebenar..saya kena setelkan banyak benda..kena pegi bank kalo amaun x cukup..kalo sy dah masuk..susah la nak buat semua nie...Im alone...saya buat sendiri semua benda yang berkaitan ngan peribadi....and at last dia kata, around 5 K...ari tu kata 4 K..terpaksa la pegi keluarkan lagi......hampas je..aku malas nak ckp banyak2 sebab aku tengah saket...dah dengar amount cam tu..terus aku tukar dari singgle room ke 3 bedded....hoh..x sanggup aku nak membazir..malas nak berprivasi-privasi sangat..padehal kedekut dengan diri sendiri...kih..kih..kih

Pagi tu pegi KPMC siap angkut mak aku ngan Che Nah skali...sebab Che Nah je la drebar sementara aku....ok la....aku x la rasa keciwa sangat 3 bedded dier tu...walaupun 3 bedded..tapi aku tetap dapat dok sorang...hehehhe...x de orang beb...sunyi sepi...buat proses-proses biasa bila anda masuk wad..ambek BP and sebagainya.....baru landing atas katil x sampai sejam, dah terasa boring ya amat...cepat la operate....jerit aku lam hati...


Sempat gak melayan drama kat TV 2...cerita hape ntah...menarik gak la...sebab mak aku pun khusyuk tengok sesame...den Mak aku n Che Nah nak pegi makan tengahhari..siap terase jeles kerana sememangnya aku dah mula berpuasa dari semalam...terus aku cadangkan SESENDUK tok diaorang pegi makan...lagipun x jauh...jalan kaki pun sampai.....

Tengah melayan diri keseorangan..terasa begitu kebosanan..Cikgu pun x dapat melayan kehendak hati yang gundah gulana kerana busy ngan outdoor aktiviti sekolah yang luar dari kawasan barangkali...akur je la...
kalau ade kelapangan, boleh die datang...tapi aku risau je dia x sampai...beriya aku terang jalan nak ke KPMC, tapi nampak cam blurr2 ayam je....x pe la jangan menaruh harapan...die pun bajet aku masuk ward lama..kalo wekend tuh x dpt p...may be hari sekolah je la...

Tak lama lepas tu, SN masuk...cakap Doktor Hassan Pakar Bius masih ade kes yang tak selesai..maka aku akan lewat masuk operation room..may be dalam kol 2 petang...huhuhu...lambat nye masa bergerak...bosanova betullaahhhhh menunggguuuuuu....

Mak aku ngan Che Nah pun makan cepat2 barangkali......nak balik semula ke KPMC be4 kol 12pm sebab tue la waktu sebenar aku masuk operation room...mak aku masuk je bilik, aku senyum-senyum sengih...kate x jadi buat kol 12....kol 2 baru bleh start...tu pun kalo operation yang lagi satu dah settle....



Debaran jantung aku agak laju...BP pun quite high...mula la mak aku nak hingaq...aloooo...nak buat cammana...las-last tu aku memang kecut jugak..awal2 bleh la senyum....tapi mujur suhu badan normal...aku kalo boleh nak cepatkan je proses buang tonsil neh...malas nak tunggu lama-lama....lega bila Doctor bagitau Nurse...operation aku on jugak even BP tinggi....so kol 2 tuh...aku di bawa ke operation room dah....

Sempat la beramah mesra sat ngan pekerja bilik bedah and doktor-doktor yang ade.......
tapi tangan sejuk tok sah cerita la..muka ja nampak tenang..dalam hati..dup dap..dup dap...
Bila dah baring semua..diaorang suruh aku rileks....banyakkan beristighfar...dan sebagainya demi menenangkan diri....aku masuk operation dalam keadaan sedar...sure la aku dapat lihat kesemuanyaaaa...sungguh mendebarkan.....

Aku baring...oksigen dipasangkan ke mulut aku...time neh aku masih bersembang dengan Dr Hassan....x lama lepas tuh aku dengat suara Dr. Rosli dok sebut nama..."Hi Faridah..how are u?are u nerveous...nothing to worry...bla...blaa..bla......."
Disambung pula ngan suara Dr Hassan...."Okey...saya pakar bius awak...ubat bius awak memang kuat...nanti bila saya masukkan ubat bius nie....awak mengucap dahulu ye....ingat Allah banyak-banyak..insyaAllah semuanya akan ok...."
And sepantas kilat Dr Hassan melakukan tugasnya itu....aku terus x sedar apa2....bila sedar je...tu pun x leh buka mata..rasenye aku dah kembali ke katil...huhuhuhu...x dapat bayangkan berapa orang angkat aku...aku dah la berattt......

Operation aku 2 jam lebih ja.... tapi kesan ubat bius....aku hanya sedar kembali dekat kol 7 petang....itu pun rase dizzy giler...ngan pandangan kabur dan sebagainye....tekak aku?????hohohoho...HORLICKS......rasa nak teriak..nak telan ayaq liuq sendiri pun takut....pedih ya amat...sukar tuk digambarkan.....dah la rase nak muntah la...rase something kat tekak la...rase macam nak berdehem tapi x leh berdehem..semuanya serba x kena.....

Lama jugak aku terbaring x leh nak bangun...saketttt weeiiiii....memang la nampak simple operation tonsil nie simple...tapi kesan lepas buat tuh...hadoiiilaaaa......aku x dapat bercakap pun....suara x keluar..tersekat barangkali...semua main bahasa isyarat je ngan mak aku.....


Inilah bahagian tonsil yang dikeluarkan tuh...fresh dari oven neh....terendam dallam larutan formalin....Jenuh aku bolak balikkan..tapi x berapa nampak la bila di ambil gambar....
Kalo u oll x brani tengok, x yah la tengok....nanti x lalu makan....ade ar gak nampak cam hati ayam sket2...heheheheh....

Malam tu...kuasa veto pemanduan budak katak telah diserahkan kepada Che Nah....
Ewwaahhh...beronggeng sakan la diaorang......mesti p tengok wayang dan sebagainya..lagipun malam minggu.....jeles aku taw...dah la kena dok kat spital..x leh cakap lak tuh....

Lepas budak-budak nie balik...mak aku bancuh milo...aku semua kena makan benda sejuk je...x leh makan benda panas takut ia merangsang pendarahan......Ye Mak..saya memang sangat lapar..tapi saya tak mampu untuk meneguk air milo yang mak buat..bukan kata secawan...sesudu pun x bleh...malam tu aku hanya bergantung kat air yang masuk dalam badan tu je la....



Esok paginya...aku lebih berdaya saing dari semalam....baru leh bangun tuk mandi dan sebagainya....pagi tu, mak aku order eskrem.....brekpas pun mak aku order gak....nak x nak kena la makan....sememangnya kena makan!!!kalau x makan, nanti bahagian tuh umpama x de eksesesais...so dari nak baik..terus jadi bertambah saket plak.......

Berusaha keras la aku menelan air dan juga aiskrim......ayaq milo ais uuu...takkan i nak tolak..
den mak aku lenyek-lenyekkan bubur....tergoda sungguh tengok sup bayam with ayam tuh....
leh hirup sup je..ayam x leh makan...besar sangat......tapi sup tu sedap la....ade la makan dua sudu bubur yang telah dilenyekkan tuh....

Doc check aku 2 kali..kali ke dua...mak aku try mintak kat doc tuk aku discharge awal...kalo bleh on de dot jugak....den lama Doc dok sembang-sembang bincang-bincang ngan mak aku...Doc pun bagi aku discharge...yeeeehaaaaaa....syioknye...macam sepantas kilat jugak....sebab aku no bleeding....selalunya orang akan ade bleeding bila terbatuk-batuk...mujur aku x terbatok2 sampai saat Doc check aku......dalam kol 1 pm....aku discharge...Doc bagi MC 14 hari.....apa lagi..trus mak aku nak bawa balik kampung......

Wooo...keluar wad terus berjalan-jalan ke Sah Alam....bukan berjalan mana pun, p cari tiket...baju semua bawak siap dah...naseb kami malang sket, bas baru ja jalan kol 1.45pm td...kami hanya lewat beberapa minit sahaja...cari p cari mai...semua tiket ke Paret Buntar Sold Out...ade tiket ke Butterworth n Kamunting je....aku dah hampir pale....ngan panas teriknye..memang buat aku x tahan nak berdiri lama2.....las2 mak aku decide nak turun kat Kamunting...may be minta tolong Pak Lang hantar balik umah....tiket kol 4.30pm...huiiihh lama lagi neh....diaorang belom makan lagi..Wes pun ade skali....

Pi Mai Pi Mai..singgah The Chicken Rice Shop...mak order air soya,beancurd and sup wantan kat aku...yang len semua menjeleskan aku ngan mengorder nasi dan ayam2 pelbagai versi...cesss...tapi kali nie aku makan...sup and air..keluar kot hidung...hah sudah...!
Mak suruh aku bertahan...kalo jadi ape2 pun..nak bawa ke Hospital Parit Buntar je.....

Bila dah naik bas..aku terasa sedikit lega..dapat berehat dalam econd.....cuma x sabar nak sampai umah sebab rase saket sangat.....dalam perjalanan, boleh plak tergoda tengok mak aku makan maruku yang keras tuh..siap rase terliur..time sihat..x de nye aku sentuh pown maruku tuh....aku hanya meneguk air lebihan soya bean td.....1/8 je aku minum time kat kedai tuh tadi.....huwaaa...laparrr...ubat air dah x de...


syukur sampai stesen bas kamunting around kol 8.30 pm...tapi aku hangen ngan drebar bas tersebut....gatal x bertempat.....dia bukanla menggatal ngan aku...tapi menggatal ngan Minah Indon di jalanan...siap bleh berenti bas lama...ingatkan rosak ke ape dia....rupa-rupanya...dok cuba mengorat minah Indon...den ajak naik skali....selama nie..aku nek bus ekspress x penah plak jumpak kes sebegini...naiklah Minah Indon tadi ngan penuh keseronokan...padahal dari Assam Kumbang nak ke stesen bus Kamunting je pon.....

Kami sampai umah sejam selepas tu...walaupun lapar...aku hanya bleh makan aiskrim je..
dan selama 2 minggu...rutin makanan aku adelah kueh teow sup sebagai breakpas...sila jangan bayang kueh teow sup yang meriah ye..aku leh makan kueh teow sup yang kosong je..menu tengahari adelah bubur lenyek ngan isi ikan...and malam makan eskrim......pagi pas bangun tidor pun, kena lalukan eskrem dulu coz kat kawasan operate tuh dah kering and buat aku rase saket and sangat perit....tahap kelambatan aku makan boleh dikira melampau la jugak...aku makan selama sejam secara average...memang lama...selalu makan 10 minit dah siap!!!!Lawak la juga kalo ingat balik.....jiran-jiran pun macam x berxtvt sgt minggu tuh coz ahli diaorang x cukup...mak aku terpaksa jadi nurse kembali.....dengar kata...lepas aku dah balik ke sini...sambung jaga Mak Njang aku yang kena campak pulak....hehehhehe...sian mak aku..sentiasa kena jadi nurse dari zaman muda sampai skang...Free Of Charge plak tuh....tak la lepas tu...Pak Cik Jie aku pulak kena strokkkk....nak buat guane...mak aku terpaksa la berbakti kat keluarga mentua juga...wpun x keseluruhan..tapi bab pemakanan org yang saket..memang mak aku incharge.....

Aku bangga jadi anak seorang misi...juga beruntung..tapi x mampu nak ikut jejak langkah beliau....risau kelihatan terlalu BESAR ketika menyarungkan uniform misi yang berkaler puteh itu..thanx u MOM!

9 comments:

SYED NAHAR said...

entry nih buat aku rasa amat sedih dan macam sakit je aku baca...aku ni tak berani bila sebut2 bedah bagai... aku ni perisau dan penseriau. hahaha....tapi tgk tonsil tu tak rasa apa2 pun.

Cik Faridah Huda said...

ramai yg aku tunjuk....depa kata masam hati ayam...hohoho...kepoh betol kawan2 mak aku....ramai gak yang x mo tengok....tapi aku tengok rileks je...maklum la..sendiri punya

::Dnaz:: said...
This comment has been removed by the author.
::Dnaz:: said...

sakitnya tgk mek..tpi ang yg tggung sure lagi sakit...bak kata pepatah, berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul, kan..

besaqnya tonsil tu...mcm ati ayam?aku dah la suka makan ati ayam..hukhuk...

Anonymous said...

selamat menabung kembali. mental dan fizikal hang mesti dah ready kan utk masuk labour room bila dah sampai masa nanti.sebab dah ada pengalaman ni.hu hu.(oke ka pengajaran ni?)

lg satu aku nak habaq...
tu diaa...watak rosli dah muncul,seorang dokter ropanya..

-nan

Cik Faridah Huda said...

cuit peha kiri..peha kanan terase...hehehehhehe

weh acik...x yah la time makan hati ayamm ang terbayangkan tonsil aku neh...

Cik Faridah Huda said...

Weh nan..bleh dipertimbangkan ang punya moral of de stories tuh....

lupa plak nak criter....pg ahad tu ade org pas besalin warded room yg same ngan aku...hangen betoi aku ngan nurse pelatih Masterskill...balik2 tanya aku nak susukan beby ke tidak..ape..nampak rupe aku mcm lepas bersalin ke???saket je ht..nak ckp dah la x bleh..

hoh...seriyes x prasan langsung Doktor tu bernama Dr Rosli...

SYED NAHAR said...

bahahahaa...dirimu dan rosli bagaikan bertemu di alam misteri..

Cik Faridah Huda said...

x pe la..aku doakan yang terbaik tuk rosli tuh....dapat jodoh yang baikkk...hehhehehe

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template