Tuesday, November 3, 2009

Salam Dari Gerikk....

Tengah rancak dok baca msg setelah msg bunyi bertalu-talu..tiba2 ada msg dr no yg x dikenali...

"Salam...oit..pa kabo..aku Mat Gam...bla..bla..bla...please col me back!"

Aku lihat jam.Dah hampir pukul 12 tengah malam.Mesej ni baru masuk ke dalam kotak inbox dek kerana tadi aku baru saja menukar simcard dr hs sony yang ngah problem x leh bacer msg tuh.Dalam hati, aku keliru sendri...siapakah Mat Gam? sungguh aku kurang ingatan dengan pemilik nama jolokan ni ketika zaman persekolahan...aku terbayang seorang budak yg sederhana tinggi, berkulit gelap dan rambut sedikit kerinting, dia x byk ckp..rasanya bleh bilang brapa kali je aku bcakap dgn dia...dan kelas terakhir adelah 5S! aku ingat muka tp x ingat nama...iskkk...ape hal tetiba kontek aku neh...

"Mat Gam yang mana satu?????" aku send mesej...

X sampai beberapa saat, telepon aku terjerit-jerit lagi sekali....ade col rupanya..

Mat Gam : Weh..ingat aku lg dak?
Aku : Ampunn..seriyes x ingat...sapa dia???
Mat Gam : Kawan lama pun tak ingat..aku Mat Gam la...
Aku : Hahaha...budak Seratas ar nie...tapi sapa dia..
Mat Gam : Aku la Mat Gam..takkan tak ingat....
Aku : Bleh dak aku nak tau nama penoh ang...
Mat Gam : Zaidi...budak 5K dulu...igt dak?
Aku : Oooo..Zaidi...haaa..br aku igt sapa dia....heheheheh..mana dpt number aku?
Mat Gam : Isk...adalah..dr informer aku..depa kata kalau nak tau apa2..coll ang je...
Aku : Seriyus terkezut ang coll aku....apehal??
Mat Gam : Weh hang nak tau dak..ang la org pertama yg masih ingat ngan kenal aku dgn nama Zaidi.....orang lain mana ingat dah...aku nak mintak tolong ang sket neh...bla..bla..bla...(masuk tujuan utama)
Aku : Weh jap nak tanya..awat depa pangey ang Mat Gam? Dulu ang hidu gam ka..hahhaha
Mat Gam : Giler ang....tue gelaran je la...!!!!

Sambil Zaidi ckp..sambil tu dok terbayang pic Zaidi yg lates kat belog syed....dan ayat syed.."best lah kete persona cikgu zaidi, ada bau kereta pengangkut budak kelab pasukan drama lah. haha..gila ah ko guru pengawas!"

Mat Gam : ang kenapa?Asek dok gelak ja...
Aku : Ntah..hahhaa..cam x caye Zaidi kol aku...kalo x dak hal, sure x col aku..
Mat Gam : Bukan aku x mau col...aku nie dok hulu...
AKu : Tak pa la..berkhidmat untuk negara...sure ang dah kaya sekarang...
Mat Gam : Tak la kaya..boleh la...dok hulu bukan guna duet banyak mana pun..lain la hampa dok KL...
Aku : Tak de la bes sangat..best time nak sopping je...(sambil menyebut beberapa sopping komplek tersohor)
Mat Gam : Ang tok sah la dok berceghita pasai KL..aku ni bab KL mmg bodo sungguh..tu la nak mintak tolong hang nie...kalu cerita bab Butterworth lagi baguih..aku terer la jugak...

Meneruskan apdate beberapa cerita terkini kawan2...tak sangka Mat Gam pun nak dengar celoteh & gossip aku...

Aku : Zaidi..dulu time skolah, benda plg aku igt pasai ang..ang nie kuat sengih je....cammana la ang skang...
Mat Gam : La nie..ummhhh...ang cuba bayang muka aku zaman skolah....
Aku : Okey..aku bygkan..tp yg lates pic time Syed ambek kat kenduri supian ritu....
Mat Gam : Ha..macam tu je la..x banyak beza...cuma tang bercakap tu..ade improvement..aku kan dulu pendiam...tapi la nie...slagi org x soh diam, slagi tu aku bercakap...
Aku : Nama pun Cikgu...sure la kena banyak cakap....
Mat Gam : Tu la..aku pun x sangka bleh jadi Cikgu nie...rezeki semua nie..kira aku skang x mcm dulu la...la aku aktif dah...dulu zaman skolah..ang penah ka tgk aku aktif???
Aku : yee...aku dapat rasa perbezaannya..kih..kih..kihhh....
Mat Gam : Ang cuba teka...budak pompuan mana yg aku x penah ckp smpi ke la?
Aku : ngan aku pun jrg bercakap..mana la aku nak tau...
Mat Gam : Ang teka je la...
Aku : Sapa dia??? ang mmg kurang bercakap...
Mat Gam : Ha..nie nama dia...Samsinar...bukan dia saja...dia n de gang....
Aku : Ooooo...gang budak2 Waruna la nie....
Mat Gam : Lagi sorang nie..ala....tu....yg jd kita punya Penolong tuh....x ingat nama...
Aku : Azizah Ghazali....
Mat Gam : Ha..dia la tu..sampai habes skolah x penah ckp....
Aku : Biaq betoi ang nie..5 tawun x penah berckp ngan depa...

Cikgu Zaidi memang menguasai perbualan pada malam terseboootttt...aku nie bleh intterup sket2 je..kagum betol ngan perubahan beliau....

Aku : Zaidi...ang memang dok kat Gerik ka?
Mat Gam : Ha la..aku mengajaq kat sini...nie dok sebok ngan anak murid...letih balik program..sampai tahap x leh lena....
Aku : dak..maksud aku ang mmg asai gerik ka..
Mat Gam : La....aku nie orang Kedahhh...Kampung aku kat Kokdiang nun...mai berkhidmat je la...aku nie dekat ja ngan kampung Nizam..lagi sorang tu budak perempuan...nama apa...Naz..Naz..Naz..kg kami dekat2 la semua tu...
Aku : Nazrizawati...hik..hik..hik..
Mat Gam : Dia dah...betoi la tu...jadi apa la dia nie...aku ni sampai x taw apa...
Aku : emmhh..jadi lecturer dah haih..kat Pahang nun...

Teruskan perbualan...Mat Gam tanya aku jawab...3 soklan dier baru aku berpeluang nak jawab..sungguh x bagi ruang kat aku...

Mat Gam : Isk..rasa bangga dengaq kejayaan kawan2..semua hebat-hebat nooo...Engineer la..arkitek la....aku je la Cikgu..
Aku : Isk..awat kata lagu tu..rezeki masing2..Cikgu pun ok pa...ramai ja budak perempuan jadi cikgu...
Mat Gam : Kira aku nie termasuk skali ngan golongan depa noooo...
Aku : hik..hik..hikk...ok la...guru lelaki sukar ditemui sampai skang....
Mat Gam : Bila lagi ang nak buat Reunion..aku teringin gak nak join..tp hampa semua suka buat kat KL...
Aku : Aku retired dah...hahhaha...dah malas nak organize....las buat awal bulan 3 ari tuh..ang la pulak buat...hehehheeh
Mat Gam : Weh gerik ada apa...hutan banyak la..aku no hal masuk hutan..hah...ang tuh nak ka masuk hutan...aku ok....rasanya budak laki ok ja...budak pompuan la...
Aku : Nanti la aku pikirkan....stakat ni x rasa nak buat reunion lg...malasssss...x dak org volunteer pun nk buat.....ang try la..ngan sesapa dok kat perak tuh..try2 la buat kat Pangkor plak....


Perbualan masih diteruskan..tak tahu la sehingga jam berapa...
Namun aku tabah mendengar keluhan Cikgu Zaidi yang begitu kepenatan...namun mulutnya aku kira sekarang, sudah tidak penat lagi tuk berkata-kata...
itulah delima seorang guru barangkali..hehhehehe....Zaidi lupa nak tanya..ang ngajar sekolah menengah ke sek rendah??? sure kena skandel ngan budak2 pompuan....
Dan pesanan Cikgu Zaidi sebelum die letak tepon (brapa kali dia coba tuk mengakhiri ayat beliau, namun x berjaya...masih terus-terusan ingin bercerita)
"Weiii..niee...kalo ang ingat la...ang jumpak sapa-sapa ka...and teringat kat aku..ang ckp kat depa...Salam dari Cikgu Zaidi..hahahhaa!"

Dan soklan biasa yg sering ditanya jika kita dah lama x jumpa ngan rakan lama...

Mat Gam : Bila ang nak kawen? InsyaAllah aku p punya..ang panggey la.....
Aku : Tak tau lagi...aku nie set-set kawen lambat gamaknya...
Mat Gam : Jangan sekali dok kata macam tu!!!!! Ntah-ntah esok orang mai minang ang..lusa ang kawen..mana kita nak taw....blaa...bla...blaa....

Wahhhaaahhaaa...Mat Gam bagi nasihat..panjang berjela....aku sangat terkezut ngan perubahan Mat Gam yg tetiba je jd cam bertih goreng neh...betul la kata dia...skang nie..die dah byk ckp sehingga susah nak stop....

"Weh macam tu la cerita dia...nanti ape-ape hal aku kontek ang lg..aku nak turun KL pun aku kontek ang la jugak na..."

Tenkiu la kat Mat Gam sbb sanggup bazirkan credit....n habeskan ayer liur dia...
So gang....Zaidi kem salam kat all of u...die hrp die dpt berkontek kembali ngan kawan2 lama zaman sekolah dulu tidak hya tertumpu kat orang-orang Gerik sahaja exp : Syed, Supian, Azri, Qushairi dan Az-habul....hehheheheh


* kadang2...kiter beria kontek org..tp..org bukannya kisah pun kan????

3 comments:

::Dnaz:: said...

hahaha..waalaikumussalama..kg sir lagi dekat ng kg dia laa..huhu..

mmg mulut dia dah xda gam dah kot skrg..petahnya bercakap..so sila bg gelaran yang baru..bkn lagi mat gam..

SYED NAHAR said...

gam longgar?

hahahaha...biasa la aku pun terkadang tertewas jugak dengan kepetahan mat gam berbual...

ada beberapa lagi senarai...

pajan, mat burn, meso, pak halim...fazlina budak yg daftar kejap je tingkatan 4 tau kan?

Cik Faridah Huda said...

tu la..gam si Zaidi dah longgaq...

hahahha..jangan lupa...
Hamidah Abdul Aziz...
yg lari meninggalkan 2Z secara tiba2 selepas pulang berhari raya...
ye ke nama midah begitu.....

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template