Ampunnnn senor....sungguh aku lupa ngan request ang itu ari....ni baru teringat...
ang pun x antar reminder kat aku....tapi masih ade masa kan??????
hopefully ang berjaya la buat kuah kacang neh...biar diaorang dapat merasa kenikmatan ayer tangan ang pulak.....dah...jangan dok nak meraih simpati kat penjual2 sate semate-mate nak beli kuahnya saja...ang buat je sndr..budget kurang tapi dapat banyak....hehehhee
Bahan-bahan :
1kg kacang tanah (goreng kendian kisar...boleh blend kasar atau pun halus)
6 Biji bawang merah* blend
3 ulas bawang putih*blend
1 inchi halia*blend
2 btg serai dititik
20 biji cili kering (nak pedas bleh up lagi)*blend
Belacan sket kalau ade
Gula kabung/gula melaka
2 sudu Gula pasir
Garam secukup rasa
Semangkok perahan air asam jawa
Moh ler kiter memasak......
Panaskan minyak. Masukkan serai yang telah dititik.Tumis bahan-bahan yang telah diblend.Biarkan sehingga pecah minyak.Kemudian, masukkan perahan air asam jawa, sedikit belacan, gula kabung/gula melaka dan gula pasir. Perasakan dengan sedikit garam.Akhir sekali masukkan kacang tanah yang telah dikisar.Biarkan ia mendidih sehingga masak.Tapi jangan lupa kacau selalu, bila kuah dah memekat, tutupkan api. Siap already tok makan ngan nasi impit or satay......Senor..selamat mencoba!!!
Dah 2019
5 years ago
5 comments:
buleh juga tambah daging+air rebusan daging utk hasil yang lebih mewah.
-nan
nak tahu resipi kuah kacang mak aku? siam style skit lah... sila amati perbedaannya:
1) panggang kacang tanah tanpa minyak. kemudian ramas2 n buang kulitnya.
2) tumbuk kacang.
3) goreng bahan berikut : cili kering, bawang merah, bawang putih, belacan (wajib), udang kering.
4) tumbuk bahan yg telah digoreng dan campurkan dengan kacang tadi.
5) campur air masak yang suam-suam panas (jgn panas sangat nanti jd krim)..agak2 kepekatannya, campur air asam jawa sikit, gula merah (dibancuh & ditapis), garam secubit dua.
6) hidangkan.
tak bubuh atas api pun...tak pakai serai atau pun halia...? pernah cuba? mcm masak main2 je kan...
tapi resipi ini lebih sihat kerana tidak berminyak.
mak aku apa2 sume tumbuk. pantang blender! hahahaha...leceh kan.
Nanti bleh tryyyyy......
tapi aku part menumbuk tuh malas...
tambah2 anak batu halus...
Che Nah ja rajin menumbuk sambai belacan kat umah tu...hahahhaa
MEK n SYED, makasih... insyaallah aku akn try yg terbest. moga2 ada la ropa kuah kacang tu nanti...
nnti nak petua rebus nasi impit tak hancur bila nak potong... ni bila nak potong, abis berselerak dalam pinggan.
Post a Comment