Friday, December 4, 2009

Dah Lama Tak Kena Jerkah....

Hari sudah menginjak ke hari Khamis...Jam di dashboard jelas menunjukkan angka 12:20 am...
I baru balik dari Mutiara Damansara..puas menemani Syed ke IKEA..itu sahaja destinasi kami kerna malam adelah waktu yang singkat...di tambah pulak dengan masalah biase..jammed tahap 20km/jam dari tol PJS hinggalah ke Bandar Utama...pukul 8.30 pm baru terkedek-kedek sampai IKEA..tu pun dah puas menyumpah dengan diri sendiri kerana tersalah ambil lane...terpaksa pusing OU...hampas gasss betulll...nape la I x perasan ade kon di depan...x sempat elak kon, terus kena rapat ke lane kiri...masak pulak I nak kena tempuh jammed di OU ke susur keluar LDP..paham2 je la..ribuan kenderaan di situ..macam semut!Perkara ini sangat dikesali dan menjejaskan reputasi I..hahahaha..Okeeh...I nak salahkan keadaan di situ serta faktor kegelapan menyumbang kepada kegagalan ini...ia dikaitkan dengan kegagalan kerna IKEA adelah destinasi yang boleh dikatakan acap kali dikunjungi..kenapa salah jalan??? kalo bleh patah balik tahap smooth je, x de la nak nyesal sangat......sian Syed..kena tunggu I..tp agak x adil sebab die dah pekena soy-ball seorang diri tanpa menanti kehadiran I....

Okeh..itu sekadar mukadimah I je..hahha...dah brapa line I guna jusz tok buat introduction!Cut..I nak guna Highway LEKAS la...lekas sket sampai main point...yeah..dat nite yang i pegi berjimba ngan Syed....x sangka plak bleh turn jadi malam yang memilukan...ekcelli...x la seteruk mana...mungin sebesar tahi gigi di celah gigi sahaje...tapi entah kenapa i begitu touching sehinggakan nak lelapkan mate pun air mata masih meleleh....
I sangat happy lepas pulang menyopping walaupun x banyak sangat....sambil menghinggut-hinggut kan badan mengikut rentak lagu yang berkumandang di Hitz fm....jelas sekali terasa puas...!

Cam biasa..dah balik lambat..sure la parking abes...I mean yang betul-betul di hadapan blok I..keta ntah dari mana-mana je..x familiar pun..tiba2 memenuhi plak ruangan parking tu...selalunye kiter as resident..memang dapat cam la kete yang sah dan yang tidak sah dari segi parking even x sempat melihat sticker sekali pun...itu situasi biasa...malam pertama lepas la...malam kedua sah akan dpt notis...pagi ketiga, kalo nasib malang...kete dah kena clamp!
kalo berstatus pelawat, lagi lah malang..kena parking di luar sahaje...cis..isu parking lagi!! konsepnye

So..I pun tercari-cari la parking yang paling hampir...sememang full giler kecuali 1 petak depan umah mak cik juai nasi lemak....blok paling hujung....I pun masuk la park situ..dah kunci stereng kereta apa semua..I nampak anak dia dok terjenguk-jenguk....I buat tak endah jer...dengan tangan penuh beg plastik dan sebagainya..I pun berjalan nak ke rumah I dengan penoh kepenatan yang melampau...sekali I dengar mak cik tu jerrrkahhhh I dari jauh...berdesup telinga..terus panas hati....I berenti n toleh ke arah rumah mak cik tu..hah..memang nampak bayang sebesar alam tengah dok cekak pinggang..keadaan samar-samar..tapi memang cam la..I pun terpaku lama..mak cik tu pun same..mungkin jika siang, kami umpama saling melawan dr segi mata gamaknya...den I dengar die membebel lagi..

Kalo I ikutkan hati..I pun nak ikut mengamuk..tapi entah kenapa I terfikirkan yang i nie sekadar menumpang di sini..jadi i sekadar kuncikan mulut sendiri...bila I pegi dekat kete balik, mak cik tu x berenti serang I lagi..kalo nak serang, keluar la..ape kes dok di sebalik sliding door je...

"Hoiiii, kalau dah rumah jauh, kenapa parking kat sini????tak guna otak betul..x reti nak pikir...bla bla bla..bla..bla....ini tempat parking abang akak!!!!!!"..panjang berjela ok dia membebel.....

Mak cik, ko bleh diam x?kang sia-sia aku lemparkan kata-kata kesat..dah la tgh letih nie......dah dok membebel panjang sangat, I pun bagi seketul la sebagai 'award' dari I...saat tu guard dah datang..may be die dengar mak cik tu dok terjerit-jerit...maklumlah..dekat saje ngan pondok guard...

"Hah, saya tak tau pulak MAK CIK(hambek ko, jangan nak perasan diri muda ok nak berbahasa-bahasa akak ngan aku) jaga parking untuk hasbend, tapi saya rasa parking kat sini sapa cepat dia dapat, saya pun bayar gak maintenance! habes takkan saya nak kena cari sape pemilik kenderaan yg parking dekat blok saya tu, soh ubah kereta..BODOH arr tu namanya!memang full parking sana..tiba2 nampak kosong kat sini, saya park la sini..tak tau pulak salah!!!!!!!"

Bammmmmm...I terus tutup pintu kereta secara kuat! peduli hape..lantak ko la MAK CIK...memang x leh nak hormat orang tua la macam nie kalo mulut macam longkang! Kalo nak halau sekali pun..ko x leh cakap elok-elok ke...I pun x saket hati...tapi memang I start engine nak keluar parking dari situ..hey..sampai bila2 pun I takkan parking situ lagi..bukan menyerah kalah, tapi malas nak layan orang yang dungu seperti itu dan tidak menghormati jiran....terus I bawak diri and dah x peduli dekat guard..konon2 nak membantu la tu...eleh..kalo ngan orang cam ni...ape pun x leh berunding...macam la ade COP MOHOR PARKING BAPAKKK KAUUUU YANG PUNYAAAAA!!!!!!!

Akhirnya..terpaksa akur la...lebih rela parking keta depan garbage chamber dari kena pegi parking kat luar...lama I dok dalam kereta menahan nafsu amarah...den terus coll yang terchintun....sedihhhh ooooo...sungguh lama I tidak diherdik begitu...rasenye..jarang sungguh orang mengherdik diri I..ntah2 mungkin yang ini kali pertama diherdik..dah la oleh org yang tiada kaitan langsung..parent I pun x pernah herdik...bukan herdik jer...cubit pun x pernah! sangat terase sedih ye...macam I melakukan satu kesalahan besar.....di opis tempat bekerja pun x penah kena herdik lagi...

On the phone.....starting conversation macam biasa..

Boss : Eh..awat sora yang macam lain neh..serakk ja!
Mek : Batuk...(lame diaaaammmmm x bercakap...konon nak mengawal suare!)
Boss : Ya ka..tapi lain sangat sora tu..cuba cakap kat abg!knapa?
Mek : Sedihhhhh...
Boss : Sapa buat yang sedih? Knapa nie...?

dok buat tanya kenapa..kenapa...sure la lagi sebak kannnn........

Mek : Abg...yang kena jerkahhhhh...(bla..bla bercerita sambil diiringi ayaq mata...okeh..I betul-betul menangis di situ...basah abes shawl.....)
Boss : Alahai...dah x mau nangis dah...la naik atas...mandi..pas tu terus lena...tok sah dok pikiaq la pasai tadi...dah lewat nie...yang kena rehat ok..esok keje kan...

bercakap-cakap untuk berapa ketika lagi...and dah rase puas sket bila bleh teriak sebegitu..I pun naik la ke rumah....mandi dan terus melandingkan diri..tapi time2 nak tidur tu..terngiang-ngiang je kate mak cik tuh....tersentap hati I...

sobb...sobb..sobbb....
'
'
'
ssrrrrrrrrrrrrrrrrrrroooooooooottttttttttttttt!!!!

Sib baik ade yang mengobat hati I yang saket neh....


Bila cuti sekolah nak habes??? lambatnya....!!!!

Mak Cik...I memang takkan beli nasi lemak kat kau dah..
Even I ngakui yang karipap ko buat tu enak...tapi tindak tanduk ko pada malam itu memang buat I tergurisssss.....orang Kelantan memang suka cari pasal ngan I! Mak bapak tak ajar hormat orang kot sejak kecik...blah la...macam bagusss jee...tengok anak-anak kau pun I dah meluat!

23 comments:

MiSsZiLa said...

mek,cian kat ang...sabaq na,org KELANTAN memang mcm tu kot..haha...sapa yg terasa?sila maafkan insan ini ya...len kali habaq kat mcik tu,suh berdiri kat parking tu supaya xdak org parking kat situ.xpun,soh bawak bantai n tilam hampaq n landing kat situ sementara tunggu keta laki dia sampai..haha...adakah anda setuju?

xpa2,mengalah bukan bererti kalah...sbb kita ada otak,tu yg kita mengalah...huhu

Cik Faridah Huda said...

laki dia drebar teksi ok......
sah-sah la memalam p merayap cari habuan....mentang2 la time aku masuk parking tu depa x lena lagi..sampai hati halau aku....kuranggg assseemmmm....

diri ini.... said...

ni ayat yg akan kuar dari insan yg panas baran macam aku..

babi la ko makcik.. fuck u!!! (sambil buat sign fuck)..

bila la pangai cepat panas aku ne nak berakhir..aku ni jenis xleh dok tempat2 ramai gitu..lagi la aku panas.. pape pun tahniah mek kerana anda bijak mengawal emo depan makcik vavi tu..

weh,korang ne kalo utara mmg cari boss utara jugak ek? comel je aku tgk.. ade lebey? pass kat aku sorang dua..huhuhhu

Cik Faridah Huda said...

U are Welkam Emy Ju!
Ye..tahniah kepada diri sendiri..

sedih aku x leh menikmati karipap yang beliau jual...tp memang aku nak berkabung dr membeli dekat dia!tengok la sampai tahap mana aku bleh bertahan...

sebab Boss senang paham kot ape yg aku ckp..kalo x, aku sukar nak berinteraksi..penah test dah kat Ex-ex Boss yg x sama kepekatan serta qalqalah intonasi percakapan...

aku dah lama kuaq merantau dr Penang..tapi x penah reti nak cakap Key-Ell...hahahha

diri ini.... said...

koleksi2 aku mesti ade kaetan ngan utara..cewah, koleksi ne..mcm ramai benau.. kalo tak org utara, mesti kena posting kat utara.. tp mama aku xbg kawen org jauh.. kawen org dekat2 je.. senang aku nak lari balik umah..p.a.s.i.r.g.u.d.a.n.g dekat kan weh... ;)

Anonymous said...

mek..
sedih aku baca kisah hang..
dengaq plak org kelantan yang buat perangai mcm tu..aku mmg hangin..
aku pun ada peristiwa hitam ngan org negeri ni..sory la bukan semua cam2..tp yg segelintir tu la buat sakit hati tahap gaban..sabaq la mek..apa yang dia buat kat kita, suatu hari nanti, dia akan rasa..

khairul said...

salam...huhu dasyatnya..lain kali habaq mcm Misszila tu..amik tilam bantal selimut berkampung kat c2 kalu ada hati nak jaga parking laki dia wakakaka

Cik Faridah Huda said...

diri ini...

uiihhh..macam buat stamp collection pulak...ko kategorikan mereka dr segi rupa paras ke...keputihan dan kegelapan kulit ke...or kemachoan???hehheh

p.a.s.i.r.g.u.d.a.n.g...hoh..mmg dekat!!aku yang dok skudai dulu pun kalo diaorang ajak pegi PG..mesti pikir 2/3 kali....x taw nape slalu rase cam trimester pertama...sbb jalan dier kot...

Majulah sukan untuk negara!

Cik Faridah Huda said...

Cik Anon...

Yeah..mmg bukan semua begitu, tapi kebanyakan yang aku kenal..sure buat aku berangin je...jadi strictly no Kelantanese

Mak cik tu bukannya x kenal aku...aku nie kerap jugak la dok p tadah muka beli nasi lemak ngan karipap yang dier jual...ooooo...sampai ht die jerkah aku....

Cik Faridah Huda said...

khairul

abang yo..kalo la cek mampu mengeluarkan kata2 demikian..alangkah indahnya.....hehehehe...masalahnya..terkunci di bibir sahaja..tak terkeluar pun..

SYED NAHAR said...

kalau aku mesti nak balas mcm nih:

"oi mak cik, dah lah muka burok, sopan tak de, suara mcm berok, ada hati nak jerkah berselindung disebaling sliding door yang murah tuh. kalau berani turun ah kita main tarik2 rambut!! aku dah lama gigit kelenjar tiroid orang ni! stakat jual nasik lemak sejempipt tuh, sedap lagi nasik lemak bini manikam! kalau berani turun ah! meh sini meh!"

Cik Faridah Huda said...

thumb up!!!
tolong nyatakan bagi pihak aku...

tapiiii....
pahamkah beliau apa itu kelenjar tiroid....hahhahahaa...sah x paham

diri ini.... said...

asal usul keturunannye kat kota tinggi.. keje je kat p.a.s.i.r.g.u.d.a.n.g.. kuantan-kota tinggi tu xjauh la..satu jalan.. pastu xde tol.. aku skang ne konsep jimak... eh silap, konsep jimat uol...

Cik Faridah Huda said...

owhhh begitu....
orang johor ek????
hahahhaha...trademark johorian ek tuh...

diri ini.... said...

johor dekat..kedah jauh...kan?
senang sket ek kalo balik kampung dekat2..xleper sgt bontot yg da semakin meleper neh..huahuahua

khairul said...

mek..kiranya mek ni masih mgekalkan ciri2 wanita melayu lagi lah x reti nak kasar2 wakakaka....
next time ckp pe yg syed ckp pun ok gak..tapi dgn senyuman dan sopan santun lah :)

Cik Faridah Huda said...

ha la...Pahang ngan Johor kan bersebelahan je...hehehhee..tapi syiok pe travel jauh2...aku suka travel2..tp ngan syarat..jangan soh aku bawak...cukup2 la dok bawak sendrian berhad time bujang neh....

Cik Faridah Huda said...

Abg Yo....

Mek memang ade masalah dalaman kalo nak marah...kalo marah pun, slalunya Mek akan diam 1000 bahase je...

Stakat nie..masih tiade masalah ngan org Terengganu...buweekkkkk!!!p~
lagi kepingin nak makan keropok lekor/losong ade la...sudah tiada membe yg outstation ke sane..kalo dok..leh pesang!

diri ini.... said...

pssttt..sape abg Yo ni? mcm comel je... (ni bisik-bisik tau)

setahun sekali mmg la best travel jauh..kalo sebulan sekali, xke kempis purse aku yg mmg da sedia kempis neh???

Cik Faridah Huda said...

psttt..pssstttt...meh aku bisik balik kat ko...diam2 taw..jangan sampai abg yo dgr....

abg yo neh kekasih gelap aku yang putih melepak tahap ice iglu kuasa kuda x nanogrammmssss x wattt....aku tempek fair&lovely ke...Olay Total White ke...Loreal Prefect White Match ke mahu pun De Putih sepuloh tahun berturut2 pown..belum tentu leh puteh spt dia!

kempis ke purse ko? bisnes merata buat itu buat ini..kek la..cupkcake la..tudng la..kain pasang la...saja ja dok kate purse kempis..

diri ini.... said...

putih???? awwwwww... takotnyeeee... kang nmpak benau aku gerhana...

aku ni giler gigih buat itu ini, tapi tetap nan ado... aku pon xphm.. mungkin aku xbace bismillah

SYED NAHAR said...

ni cerito pasal nak marah mokcik kelate tu ka, atau nok crito bisnes ka atau nok bince pasal jate putih???

hahahahha...dok pehe denga duo tino ni ghoyak serupo kecek dua ike dale aquariung...

Cik Faridah Huda said...

hok aquariung tuhhhh...akkaaakkkk suukeeee dikkk....akak suke!!!!!

harharharhar...sahar!

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template