Thursday, December 31, 2009

Hari Terakhir di Tahun 2009...



Tak tahu nak mengarut apa..tapi terasa nak mengarut jugak...ah Mek bukan boleh pakai sangat..sekejap lagi ayat x tahu nak mengarut tu kena campak tepi sebab entri dah terlebih panjang berjela....


Bagaimana keadaan anda menghabiskan sisa-sisa 2009 ini????Berparti liar barangkali...atau ke Masjid Negara menunaikan solat sunat gerhana Bulan malam ini!Mek malam nie sekadar pulang bercotii di kampung halaman setelah setiap minggu yang cutinya direct 3hari dibuang begitu sahaja dengan diisi aktiviti muda remaja..bukan x nak balik time tu..tapi banyak kekangan..kenduri kendara la..apa la...so dirasakan minggu nie selayaknya untuk pulang....

Minggu terakhir nie jugak rasanya penyakit malas memang menyerang secara berleluasa....selain Malas...M juga boleh stand for mood yang berubah-ubah....dis week dapur bersih je....malas nak masak..malas nak kecah dapur...!Semuanya tapow je dis week.....malas nak menyusahkan diri sendiri...

Hari nie bersiap awal la pulak..slalunya ngam-ngam saje....biasanya buzy sediakan breakpas tok diri sendiri.....so ari nie macam lupa diri sebentar sebab asek dok posing perasan sorang-sorang dpn cermin and dalam kereta...akhirnya bergerak dari rumah kat 8.30 jugak....hhahahaa..sampai opis heran kejap awat opis gelap semacam...rupa-rupanya x dak orang lagi...may be ade problemo ngan pintu opis kot....akak pun mencuba la sebaik mungkin...mana pegi semua manusia..herannnnnn aku!!!Time kiter perlukan tenaga lelaki..time tu la diaorang x de......dalam dok mengomel sendirian berhad tuh..pap, pintu terbuka!Okey..semua lambat hari ni...hari las tuk bekerja di tahun 2009 dengan ade masalah kesengalan pintu opis..sila tukar!!!!!!And den bleh plak ramai yang OFF...may be antar anak baru dah nak masuk sekolah kot......




Baru je rasanya pergi melantak tahap maut kat Sheraton Subang...kini dah hampir nak new year balik....ehhhhh.....tahun nie ade bonus tak???????????sunyi sepi x dengar khabar pun...
Nak review pasal 2009 pun rasa macam tak ter'review' je....Macam biasa..nothing yang gempak terjadi...half year yang pertama...hidup rase smooth and tiada kesukaran pun..cuma terase sunyi seketika bila rakan baik sahabat karib mak cik Yudia x de...hahahhaha...giler terase perpisahan!Ho la...dah x de manusia nak kelahi same..yang nak bagi tazkirah lepas solat maghrib...mau x buntu dibuatnya.....hidup masing-masing tentukan sendiri...Yud pilih jalan tuk menjadi seorang pendidik....terpaksa la berkorban masuk KPLI...isshhh x pe x pe...semuga bergelumang ngan institusi perguruan dengan jayanya....

Masuk second half year, mula macam-macam cerita yang telah di ice blendedkan bersama...bermula dari kerjaya sehinggalah peribadi....dari kisah persahabatan hinggala ke kesihatan....semuanya menyesakkan keadaan...apa boleh buatkan...itulah aturan hidup....Alhamdulillah....aku berjaya gak hadapi...walupun kadangkala terasa sangat susah dan sangat payah untuk ditelan..time tu la...takut tersilap percaturan....

Tonsil pun dah selamat dibuang...kini Mek tidak bermasalah lagi..semua yang berpunca dari tonsil pergi bersama tonsil yang dibuang....setakat nie, kesihatan diri sangat membanggakan...dah x payah susah hati saket tekat..payah nak telan time makan dan sebagainya....Kepada yang nak buang tonsil den Doktor cakap x saket..tipulah tuh!Itu perkara paling sakettt penah dialami oleh Mek setakat nieh...dengan gaya bercakap seperti orang bisu sahaja memang x dapat dilupakan....harap-harap...tawun depan Mek dah x payah isi borang MC lagi....jadi sekarang Mek hidup tanpa sebuah organ...ehhh..organ ke tonsil tu????? tonsil tu penting untuk orang yang lemah antibodinya..habestu aku bagaimana???? kuat sangatkah antibodi aku??????Dah dua bulan setengah rekaber dari operation and everything goes well....alhamdulillah


Den bab peningkatan kerjaya neh nampak gayanya masih setia ngan MapKing la nampaknya....I antar resume diaorang semua x bace ke?.....ader gak p beberapa interview yang lain, bersungguh-sungguh pegi..itu belom lagi kata-kata manis yang dihamburkan oleh para penginterview dan sebagainya...memang jiwa I merana......suka bagi harapan palsu...sudahnya..I di sini kempunan nak type surat letak jawatan di MapKing...huwaaaa sedihh ooooo....bilanya...rasa dah belambak kampeni I send resume, CV and etc.....tapi belom ade rezeki...sungguh tabah menabahkan diri sendiri...eh orang lain bertukar kerja 3/4 kali dah...I nie nak tukar for new environment..new experience.....harap ade sinar baru di tahun 2010...mahu lebih onggg......

Persahabatan????emmmppphhh payah nak tulih bab nie..sebab I dah terputus kawan ngan beberapa orang....nampak sangat macam I memilih rakan..ye la kalo x pilih, boleh terjerumus ke lembah kehinaan..hahahhaha..kan kadang-kadang kawan juga mencorak gaya hidup kita....tapi I tak leh berpura..itu lah masalahnya...rasa tak hepi ketika berkawan memang rasa macam masalah dunia..lagi parah bila diaorang ambek kesempatan memperkotak-katikkan kita...entahlah..aku tulis sekadar berasaskan pengalaman yang ada untuk tahun ini...and aku rasa diaorang pun x baca belog aku....jadi..dengan rasa rela hati, aku sememangnya dah memaafkan segala tindak tanduk mereka yang penah diaorang buat..cuma aku mengambil keputusan untuk tidak ada kaitan lagi ngan mereka agar lebih tenang....

Kes ke dua, aku penah ungkapkan kata-kata "U're My Rainbow" buat salah seorang kawan aku...dan aku betul-betul maksudkannya...betul...dia hepykan aku time aku susah..time aku sendirian..time aku susah nak ketawa secara ikhlas....tapi entah kenapa ayat tu telah disalah ertikan...kami akhirnya sekadar berbahasa basi sehingga kini....aku yang tersalah cakap ke atau dia yang salah memahami maksud...bukan payah pun...pada zahirnya kami boleh bertegur sapa scara riang..tapi lam hati, aku x tahu.....ntah..aku dah buat orang kecik hati kot....itulah kelemahan Mekkkkkkk...huwaa..huwaaaa...kadang-kadang aku terasa hati bila dia x mau ym ngan aku...x mau reply mesej aku.....apa kesss????

Kawan-kawan yang single mingle pun dah ramai yang kawen..Im Happy For Them...
Harap-harap Mek bertemu rakan-rakan baru di lembaran yang baru......

L.O.V.E?????? errkkkkk...tak bijak sangat ingin mempersoalkan soal ini..namun apa yang boleh dikatakan terima kasih la sebab berani minta no phone saya dengan bagi alasan nak bertukar-tukar pendapat...sudahnya diri sendiri yang terlibat...hahahhahha...aku masih bergantung kepada ketentuanNya....jika berjodoh bilangan, jemputlah ke Penang bila tiba masanya nanti......perjalanan masih jauh...

Buat Mak dan Abah..semuga dipanjangkan umur dan dikurniakan kesihatan yang baik di tahun baru...Abah semakin sehat tahun ini berbanding tahun 2008...emak usah crita...beliau memang alhamdulillah...kunci katanya satu sahaja..everytime minum air masak sahaja!Itulah petua bonda yang sememangnya aku x mampu ikut akibat hawa napsu yang meruntun....Mak dan Abah..tenkiu very much..bersungguh jaga time kak saket!!!!!!!!

Budak katak aku pun dah cacat!Hampas punya anneiiiiiiiiiiiiiiiiiii....memang terus rasa x bersemangat nak hantar per car wash......2 tawun aku jaga budak katak, sampai hati ko langgar pas tu berdrama macam aku yang salah....

Dan buat semua yang pernah menemani hidup Mek sepanjang 2009..tidak kira di alam nyata mahupun di alam maya.....terima kaseh banyak-banyak ya...kalian memang sangat baik hati...terima kasih 2009 kerana meninggalkan 1001 kenangan mematangkan fikiran...


Selesai menaip 5.04pm, 31 Disember 2009.....
Maaf kerana menggunakan kata ganti diri yang pelbagai..p~

14 comments:

MiSsZiLa said...

mek,xdan nk baca entry ang yg panjang nie...tp nk komen gak..haha...isnin sok kwan baca,bzzzzzzzz.........kwan pun lama dah xdak entry baru,xdan

Cik Faridah Huda said...

x pa..nanti baca sediakan pen dan kertas..bleh buat peta minda...ambek hat penting2 ja..hahhaha

ang nie kak wan busy senantiasa!
hepy new year...

SYED NAHAR said...

epi nu year!

buat mek, 2009 pergi sekelip mata setelah kita pejam lena beberapa waktu kemudian datang 2010 yang belum tentu rona cabarannya mampu dicabar. marilah sama2 kita tempuh dengan hati yang terbuka di samping berkat doa dan harapan.

mohon maaf (macam raya la plak) jika ada. mooh maaf jugak kalau aktiviti berjimba bersama aku banyak membazir masa mu yang mana mungkin patut dibazirkan bersama insan tersayang. aku kan single so aku amat free selalu.

insyaallah lagi 2 minggu aku akan ke india lagik tapi untuk masa yang singkat sahaja. hanya untuk memperbaiki keadaan sana yg kucar kacir di samping menambah stok dan melancong kali terakhir (kalau ada rezeki misti mau pi lagi).

sekali lagi, epi nu year!

all da best for u..!

diri ini.... said...

aku ne notty..walopun kawan yg mencorakkan hidup kite, tp ko jgn tak kawan aku plak..aku janji aku xkan ajak ko join kenottyan aku.. janji!! (sambil angkat tgn mcm bace ikrar)

khairul said...

salam mek...panjg amat lah n3 tahun baru ni...pe pun selamt tahun baru ye...moga berbahagia senantiasa...amennnnnn

SYED NAHAR said...

aku getar jika meeting esok tak meluluskan wang utk membayar subcon di india, makna kata trip ditunda kepada februari. tak suka lengahkan keja. ehehehehe..

Cik Faridah Huda said...

tiba-tiba rasa syed tulih warkah dan amanat kat aku sebab ade perkataan Buat Mek...hahahhaha

hepi nu year to you too....semuga segala impian menjadi makna..semuga segala mimpi menjadi nyata!

ehhhhh...x la...ko memang rakan meronggeng aku yang terhebat abad ini....amat payah sekali tuk menjumpai rakan berlainan jantina yang suka bercerita ttg sale..jenama henbag..serta kecantikan luar dan dalaman...ada Suffian Ramli nak teman aku tawaf soping komplek..?????sampai bila2 pun idak la...*saja guna nama supian sbb die suka persoalkan ronggengan aku bersama dikau..hahahah

Cik Faridah Huda said...

eceh...ang tue bukan apa...x sabaq2 dah nak p India sebab nak borong saree lagi kannnn? tue yang tak menyempat tuh....

tak pa la..p sat je kan....
dari riak wajah pun aku dah tau dah perasan tak sabar ang tu..tambah2 kini memiliki kamera idaman ramai...wehhh tetiba je beli...dalam masa x smpi 2 minggu terus impian menjadi nyata....syabs betti syabas!

Cik Faridah Huda said...

Kehadapan Emy Ju,

aku janji aku kawan ngan ko...hahaha...angkat tangan macam baca ikrar gak!
notty2 kau x menyesakkan keadaan aku pun....masih dapat diterima akal...

Cik Faridah Huda said...

abg yo...

taw dah..bukan abg yo baca pun..hikhikhik....masaelahnya...bila mengarut tanpa tujuan dan niat..beginilah hasilnye....susah nak kawal jari jemari...

all de best tok abg yo for 2010 ahead!
yo..yo..yo...ya aaauw..ya aauuuw....

blogresipi.com said...

huda ni ore kelate ke? kelate kat mana?

Cik Faridah Huda said...

eh..x la ijan....
cek orang Penang....
apekah yang mendorong ande meneka sy org kelate..hehehhee

SYED NAHAR said...

sebab demo oghe panggil mek...

kak-ekin jelita said...

shantekk baju, beli maner?

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template