Monday, December 14, 2009

Dengki Sampai Mati Ngan TESCO



Dah memang jadi be'at (sebut bey not b and aaat ngan penuh huruf jawi ain) dalam erti kata lain tabiat...kalo cuti jer, sure mate nie tak ditarik-tarik oleh syaiton kannn macam bangun pagi tuk pegi kerja...maka hari Jumaat yang lalu sempena Besday Sultan Selangor...I pun bangkit awai la....agak kecewa jugak la..sebab tak dipanggil ke istana tuk menerima apa-apa darjah kebesaran yang membawa gelaran kepada DATIN mahupun Puan Seri....


Mula menanak nasi seawal yang mungkin...selalunya kalo cuti hujung minggu tu...kol 1 baru sebuk nak memasak haaaa...tuuu pun dok tunggu Melodi habis la..apa la...so..macam miracle pulak I memasak lam around kol 11 pagi..tiba2 ingat kat mother I yang sememangnya akan masak sedikit banyak dan juga sedikit spesial setiap hari Jumaat...of koz penuh meja...I rase..memang hari Jumaat jer yang mother I rajen...kalo hari lain tu...harap maklum sajalah...main order saje...knapa eh..knapa eh..sehingga kini I tidak mengerti...so kalo uolls rase nak bertandang ke umah I di kampung..datang la ari Jumaat....

Kemana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi...I pun masak banyak jugak...hahhaha..masak macam nak makan 5 orang..walhal rupanya tinggal kami dua jer kat umah....Sambal limau ikan cencaru, kurma telurrr, sayur campur goreng Cukup Rasa, ikan bawal goreng rangup (entah la rangup ke x..macam bercerai isi dari kulit je..ape masalah ikan tu pun I tak taw*seboleh2nya x nak salahkan diri sndr) and...sambal cicah kicap ngan cili padi...kira banyak la tu tuk anak-anak dara yang menyewa....

Selesai memenuhkan perut memasing...baru teringat barang rumah belom beli lagi dis month..disebabkan Sos Tesco, memang terpaksa p Tesco je la...rumah kami hantu makan sos tesco...tambah2 cicah ngan samosa...skang samosa dah buat sendiri..dah x beli yang frozen punya...cuma perlukan sedikit kerajinan..hasilnya memang menakjubkan...berlambak juga dapat..tapi x sampai 3 hari..samosa dah habes...I terfikir yang malas nak beli bawang2an serta ubi2an di Tesco kerana penampilan mereka di sana kurang merangsang jiwa...ingat nak beli kat pasar malam je...tapi kalo dah singgah pasar pas keje, sure la keseorangan..dah penah tes..berbirat dan biru habes jari jemari I (*gediknya bunyi)...tapi betol la..cuba uoll test beli ayam, beli ikan, beli udang, sayur-sayuran 3 ikat 2 ringgit, beli ubi kentang biasa juga russet, beli segala jenis adik beradik bawang..kecik, besar,putih,merah,India....mahu x berbirat tangan ngangkut sorang2....cancel la beli kat pasar..pegi terjah Pasaraya OTK je la nampak gayanya esok pas keje...ader troli..hehehehee


Mengimpikan menjadi model Dara.com...
uolss jangan gelak..tue memang Impian Ilyana I di luar kawalan..
antara yang lain yang diimpikan adelah memasuki pertandingan Pengacara Jemputan Nona seperti Sheedah, menjadi wartawan 999 dengan trademark "Faridah Hashim 999"..
dan juga Gadis Melayu 3...auuwww...tapi takut pulak x de orang nak afundi ngan dok kutuk-kutuk I macam I kutuk Nadia ngan Ima Gadis Melayu 2...
hahahha...memang x leh belah Nadia tu...bosan je tgk die...bajet bagus tp keje x buat pun...
and Ima..awal-awal I suka la jugak tgk kecantikan asli yg beliau dimiliki...
tapi once dia cakap..
"Saye tak tahulah..kenapa saye pergi semua tempat..semua lelaki akan pandang saye!"
okeh...terus x jadi nak sokong dr jauh..erkkk..





Pa pe pun...I sedar diri...
cukup la sekadar menjadi model sendirian berhad di Sunway Pyramid..
Uoll jangan la kutuk I..plizzzzz...
Mek dan kamera tidak dapat dipisahkan sejak dari zaman skolah rendah lagi....
tambahan pulak kini menjadi pembelog tegar...harusla usung kamera ke mana saja..

sebelom pegi menatap citer Dengki Sampai Mati...SANTAU!


Uolls jangan anggap besfriend tu memang bes..
silap haribulan..dier tikam dari belakang atau dengki sampai mati..
atau antar makanan sambil jampi2..atau tanam benda depan rumah...tapi selamat la kalo uolls tinggal kat flat/apartment/kondo yang x de tanah..

Iskkkk...gerunnya kalo tengok bini sendiri berkelakuan pelik di tengah malam...

Sape pulak dok terbaring atas kabinet dapur neh...
tekanan perasaan barangkali adik nie...
sebab asyik nampak ibu dia bertukar wajah dan kelakuan...
tidak kira tengah malam ataupun siang hari..
siang-siang pun boleh jadi nooooo....

Pagi-pagi breakpas telur separuh masak dekat 20 bijik, ulat and darah..
mantap beb...untuk tenaga batin...
sempoi je makan tanpa pinggan...
satu aksi yang....buat I rase..nak uwekkk..uweekkk....


haaaa....nenek diva ni pun ade jugak rupanya....
memang citer nie terus jadi serammm...
weiii kenapa kini seniwati ini sering dikaitkan ngan criter seram....
dulu tahun 50'an....beliau la malatop sakan tapi x leh lawan Sarimah...
cantek sungguh Datuk Sarimah zaman dulu...
tapikan...I rase la...granny Mariani ambek kesempatan jugak..
part dalam bilik ayer tuuu ngan Esma Daniel.....

Agak mendebarkan scene ini....
sebelum tibanya Zul Handy Black datang menyelamatkan keadaan yang rata-rata penonton..menganggap..beliaulah penyantau...
tapi rase nak gelak jugak...time Zul and Lisdawati (psgn suami is3) datang melemahkan kuasa jahat neh...macam paduan tenaga SailorMoon je...hahaha

Kusut masai dah rupa dia...
x banyak skrip pun yang adik Ecah kita tuturkan...
tapi ok la jugak die berlakon ngan emosi takut tuh...

Sangatlah ok compare to Momok The Movie.....
Mujur I x p tgk Momok The Movie kat panggung..tgk yg didonload je...
beremosi jugak...rase nak sedih pun ye gak sebab kita macam kena redha je bila ade orang "buat" kita...dalam hidup neh...jadi baik pun orang dengki...jadi jahat pun lagilah orang tak suka...tapi ade gak lawak sket-sket ngan watak Halim tu..

Ape pun, I dah rase terlalu lambat..dan dah x bermood tuk tgk New Moon n 2012 di panggung...
nie semua orang tu la punya pasal buzy ngan kursus dalam cuti dia..
x pe la..beli dvd je la nampak gayanya..lagipun amalan membeli dvd telah lama ditinggalkan since Yudia menjadi seorang guru...lebih malang lagi, dvd rosak....

Balik tu...baru la tuju ke TESCO...kali nie ke TESCO Puchong...
x mau p TESCO Shah Alam takut tergoda beli tudung ciplak Ariani lagi..
ciplak-ciplak pun...bleh melayang jugak not 50....
suka sangat singgah booth tudung tuuu..may be budak2 dia suka layan I memilih tudung kot..

Sebelum membeli belah barang rumah...
pekena MekD dulu...order prosperity..
tengokla prosperity burger tuh..macam segan nak buat je...
dah beli..makan la jugak...






Sampai umah kat kol 12...
berpenat lelah angkat barang yang menimbun....
tu pun tinggalkan beras dan telur di dalam kete sbb x mampu dah nak bawa...
silap haribulan kalo terlupa ade telur yang masih tinggal...
x pasal-pasal telur tu menetas..jenuh jadi reban ayam pulak budak katak I tu...
cisss...esok I kena keja half day..penatnya....malasnya..nak bangun awal!!

6 comments:

diri ini.... said...

aku pon sedey tgk cite santau tu walopun cite tu terlalu longgar.. ces, da jadik pengkritik pilem plak aku..ingatkan pengkritik pengantin je..
aku juga da mati pucuk nak tgk 2012.. walopun satu ketika dulu aku mcm sexcited terhadapnye

Anonymous said...

kalau dapat undi undi bag anugerah blog terbaik..aku confirm akan afundi hang mek..xpenah nbosan baca blog hang..congrats mek..HIDUP MCRIEDA!!!

SYED NAHAR said...

yes mek seorang blogger yang cukup tegar!!! lihat saja hasil tulisan beliau bagaikan membaca ruangan cerpen bahagian belakang majalah ujang. hahahaha..

eh mek... kau masak ada pertolongan ke individu? ish musykil la ko nak keletung keletang seorang diri...??

Cik Faridah Huda said...

diri ini~
tu la...aku pun x tau di mana mula..di mana klimaks...senada je aku rase citer..tau2 dah abes...tp ok la dr momok de muvie..rase cam diperbodohkan je time tgk momok tuh...

ko pun senasib ngan aku ke yang nafsu syahwat memuncak nak tgk 2012 n New Moon pada awalnye akhirnye turun secara mendadak..hahhahaha

Cik Faridah Huda said...

Cik Anon ~

tapi aku x leh la nak lawan belog Hamis Zalikha ngan Redmummy..depa dapat p nuffnag blog awards...waahhaahhaaa...kalo dak sure ade can dan gleemmmm on that nite...cukupla sekadar di bace oleh rakan taulan..yg pntg kena tulis ngan ikhlas, kalo sekadar bt ikut orang..pasti belog kiter terbengkalai..org pun lemah je nak bace...peace no warr

Cik Faridah Huda said...

Syed Nahar...

sehingga ke hari ini aku masih suka n gemar bace UJANG...cuma dah jarang beli..dok recylce yg dulu2 je..tak tau la sampai bila tabiat ini akan berterusan...smalam bace ayat lam ujang, mungkin biasa je pade org lain,tp aku leh gelak smpi rasa nak menangis...

"akibat terputus bekalaan elektrik, opis kami diibaratkan seperti berada di dalam gua yang berstalagmit dan berstalagtit...semuga kami terus maju jaya di subang jaya!"...adoi la..

kenapa? x yakin ngan aku ke...slalu aku masuk keletung kelang di dapur scr individu..tp kalo ade yg nak tolong, aku alu-alukan

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template