Tuesday, December 29, 2009

Merepek Di Petang Hari Even Tangan dah Macam Sotong Kurita!!!!

"ais...ais...ais kacang
bila cuaca panas dan rasa dahaga

singgah sebentar ais kacang diminta
susu dan jagung

kacang dan lengkong
air gula berwarna
campur semua
sedap rasanya
kegemaran kita semua"

Itu lagu baru untuk subjek muzik hari ini. Semua kanak-kanak 4 Biru dilihat begitu bersemangat menyanyikan lagu tersebut dengan sepenuh hati tanpa menghiraukan pitching yang lari.Cikgu Azmi puas.Tali Gitar yang disangkut di tengkok, ditarik keluar...gitar zaman purba itu diletakkan di atas meja guru. Pesan Cikgu Azmi lagi, salin lirik tersebut dan hias sebaik mungkin, siapa yang menyiapkan tugasan itu dengan ilustrasi grafik yang menarik akan diberi tanda A+ disamping beberapa biji bintang. Kyusyuk semuanya mendengar arahan Cikgu muda itu. Masing-masing tekun menyalin setiap bait kata yang ada di atas papan hitam. Selesai menulis, melukis pula.Sudah pasti ais kacang pelbagai rupa dan bentuk yang dilukis.Kelas ini ada 40 orang pelajar, 40 jenis rupa ais kacang lah yang akan dilihatnya nanti.

Usai melukis, semua pelajar diminta berdiri semula.Sekali lagi lagu ais kacang didendangkan dengan penuh qalqalah serta bukaan mulut yang amat luas.Cuaca panas di rembang tengahhari itu memang merangsang deria rasa masing-masing. Angin lembut yang menghempas di pipi sekali sekala membuatkan mata yang buntang terlelap seketika.Argghhhhh...nikmatnya jika dapat menikmati ais kacang ketika ini. Poket baju sekolah diintai.Baki keropok lekor masih elok di dalam poket berserta sosnya yang pedas-pedas manis itu.Memang enak dan menjadi rebutan warga SKPTM.Sepantas kilat semuanya berlari ke kantin sebaik sahaja loceng berbunyi ketika tiba waktu rehat.Sanggup berebut demi keropok lekor yang sememangnya enak dimakan ketika panas. Dek kerana hawa napsu yang x dapat dibendung, sekali sekala merangsang diri untuk membeli 5 keropok lekor dengan harga 10sen satu.Sedap!

Dicobek sedikit baki kereopok lekor tadi!Ngappp...ahhhh Cikgu Azmi bukan nampak pun..lagipun beliau tak pandang pun ke arah sini...ye..nikmat betul makan kopok lekor yang disorok dalam poket baju kurung sekolah secara curi-curi..jika tersalah landasan, pasti poket tu akan memalitkan warna kemerahan sos akibat tumpah.Satu hal pulak balik kejap lagi nak kena tadah telinga demi dengar mak berleter.

KRIINNNNGGGGGG!!!Loceng berbunyi lagi menandakan tamatnya waktu sekolah.Sekelip mata kelas 4Biru yang berlokasi di sebelas tandas perempuan yang hancing di tingkat dua bangunan utama SKPTM itu lengang...rata-rata pelajarnya sudah mengosongkan kelas dan berlari-lari ke pagar utama yang terletak 500 meter dari kawasan sekolah....ada juga yang berlari laju menuju ke rumah nenek Noni Kartika yang terletak di tepi sekolah..semuanya mengerumun di situ demi membeli cekedi dan segala macam makanan ringan yang memang menarik perhatian kanak-kanak seusia kami ketika itu...SuperRing, asam katak, kopok Meaow yang bungkusannya berkaler oren tuh, asam ko, biskut Belanda a.k.a rokok, sagoonn dan bermacam jenis lagi la memang mengaburi mata..bijak betul nenek Noni Kartika berbisnes..

Bagi yang berbasikal, terus menuju ke bangsal mendapatkan mountain bike masing-masing (waktu tue mountain bike kan tengah pamos)...bagi yang menaiki bas...van sekolah...serta Pak Cik Mat prebet sapu..kami terpaksa menunggu...ia sukar dijangka...kadang2 ontime..kadang2 lewat dekat sejam!Biasa la kejar trip...bukannya ada satu sekolah je kat situ....Masa yang ada sekadar diisi dengan pengisian yang kurang bermanfaat..tak de maknenyer nak melaksanakan hobi membaca jambatan ilmu itu....walaupun otak time tu asek ingat bagaimana nak menipu untuk program NILAM...ngelat membace je!!!Ade yang bermain kejar-kejar...ade yang main darat-tanah...ader yang bersembang kosong sambil menunjuk hasil-hasil tikaman di kedai runcit....dan ade sekadar menunggu di pondok dengan muka chommmmm x hengat.....marah la tu bas lambat mai ambek!

Aku and de gang sering kali menghabeskan masa menunggu Auntie Van yang sememangnya suka mendahulukan budak SRK Methodist Parit Buntar dengan melepak di Gerai Abang Mat..kadangkala..sanggup berjalan sehingga ke hujung jalan menuju ke kedai Ah Kow demi membeli patung kertas yang boleh tukar-tukar baju tu.....Di Gerai Abang Mat lega sket, x la panas sangat...jika duit berbaki atau secara besnya tidak digunakan langsung time rehat tadi dengan membeli benda bukan-bukan contohnya pemadam cap bendera pelbagai negara tuh...kami akan pesan ais kacang...ais kacang 20 sen dalam cawan plastik bodo je...kalau yang 30 sen letak dalam mangkuk..so...aku sering kali pesan yang 20 sen je siap rikues kat abang Mat juz nak gula hitam x mau gula merah ...den letak air sirap dalam balang kaca...ala..sirap dulu2 seposen je..tapi abang Mat x cas sebab regular kastemer...

Selain kenikmatan es kacang..gerai abang Mat juga sangat sinonim ngan sup...bihun sup, keteow sup..mee sup..semua ada...memang harga student....minta ja...yang bezanya cuma kecil dan besar...aku kadang2 berkira juga tuk order yang besar wpun harga beliau sekadar 50 sen..maklumlah..duit kena catu oleh ibu dan ayah..kadang2 kalau rasa nak makan kueh teow sup mangkuk besar, berpuasala je la time rehat..Abah juz bagi singgit je...jika ade kelas tambahan atau aktiviti petang...baru abah bagi lagi singgit tuk sesi petang!

Dulu-dulu makanan memang nikmatkan????sedap sangat walaupun sekadar dijual di kantin sekolah....dengan sekeping syiling singgit dah boleh beli macam-macam...Bila dah naik darjah 6, aku p sekolah kayuh basikal...on de way p sekolah, kadang-kadang singgah dekat gerai jual nasi lemak...beli nasik lemak 50 sen penuh satu tupperware..nikmat seh! Sometime jadi dealer nasi lemak Mak Cik Noor mak Iwan..ada juga yang beli kat Mak Cik Kiah...and sometime beli kat mak Cik Sabariah...orang Taman Sempadan memang suka meniaga nasi lemak gamaknya.....sampai ke cikgu-cikgu pun mengorder sekali...Sir Zaini memang order nasi lemak tu kat aku leh kata seminggu 3 kali...dua hari lagi dia posa kot.....hahahaha...time pepagi kadang-kadang bleh nampak Tini berlari laju melintasi rumah aku semata-mata nak p beli nasi lemak...dia tu zaman dulu memang x reti berjalan..heran aku..asek nak berlarikkk je...Tapikan, ada gak cikgu yang dengki...buat report kat Guru Besar..sudahnye aku x leh mempertahankan jawatan dealer nasi lemak yang berjaya lagi...pembelian nasi lemak dari luar ditegah sama sekali..ini semua gara-gara ade pelajar yang cirit birit...tapi kenapa tuduh nasi lemak???? x de benda lain ke nak tuduh....lepas berkuatkuasa arahan tu....breakpas aku memang CocoaCrunch and Cornflakes! ye la..dah x bleh bawak nasi lemak ke sekolah..terpaksa la hadap sajian cereal di pagi hari tika di rumah..mak aku bukannya rajin sangat nak buat-buat brekpas pepagi neh....

Sebenarnya....I rindu la kat makanan paberet i zaman kanak-kanak!!!!!!!
Mek...x de benda lain ke yang nak dirindui..makanan pun masuk list nie...Of Coz...makanan pun kenangan jugak....time baru menapak ke sekolah berasrama, setiap kali nak balik, mesti tepon wa dulu...minta tolong dia beli keropok lekor skolah buang 2 ringgit...giler kau Mek..20 batang tuh......mujur beliau muda setahun dari I and bersekolah di sekolah yang sama....masih dapat menikmati keenakan kopok lekor tuh...ye la..ngan mulut dok ngup ngap ngup ngapp dok kunyah kopok lekor liat....mau tak liat...sekolah kan habes kol 12 pm setiap hari jumaat...aku nak sampai dari Taiping mau kol 4 kol 5 ptg jap lagi sebab abah slalu datang ambek lepas smayang Jumaat....time tu la aku nak buat laporan bulanan hidup di SERATAS kat wa.....tapi nikmat..kopok lekor liat yang dah dicurah ngan sos...plus gosip zaman kanak-kanak!!!!



So dah tua bangka nie pun setia makan ais kacang dengan hanya nak gula hitam sahaja...
tapi memang sukar la nak temui...semuanya dah bermacam kaler....
walaupun nampak macam menarik sebab colorful...tapi i tetap suka yang gula hitam sahaja...
ehhhhh....banyak cekadak pulak dia niiiiieeeee...
ari tu singgah melepak kat Sate Kajang Taman Melati...tekak memang teringinlah nak rasa ABC Teringin...and for de first time, dapat makan ais kacang yang dihajati walaupun taste dia memang 100% berbeda dari yang abang Mat buat....


Nie pulak Ais Kacang USJ...
Gila kemut! Rase x seberapa tapi harga ngalahkan Ice Blended Cappucino!
Tue je la pertama kali I singgah beli, pas ni tak singgah dah....
Orang nak yang dalam plastik..dia hentam jual dalam cawan cenonet nie...
terus hilang identiti ais kacang!



Sate!
Tak yah komen la hat nie..
memang paberet sepanjang zaman!
Viva Forever la....
tapi jarang sangat membeli di pasar malam area sini....
and ade satu kedai....x mau sebot nama sebab kalo sebut nanti warga USJ tahu...
harga satay dia secucuk adelah 62sen...
hohhhhhhh...seumur hidup x penah I lihat harga satay sebegitu...
selalunya genap atau ganjil ngan angka 5 sahaja seperti 45 sen.....
nie dia hentam 62 sen..x ke I nie terpaksa mencongak-congak secara pening kepala akibat tiada bantuan kalkulator!eleh...2 sen pun nak berkira...letak 60 sen sudah..senang sket I neh nak darab bahagi...


8 comments:

blogresipi.com said...

Ais kacang gula hitam ktie tak pernah makan... tp macam sedap pulak kan... hmmm.... sekarang memang macam2 kaler diorang buh kan...

SYED NAHAR said...

kat ipoh banyak kedai yg jual ais kacang jenis nih...kat bawah greentown mall pun ada... agak classic kan?

weh mek, hang pun blajaq gak ka lagu ais kacang nih? mesti hang tau lagu kuih karipap?

Cik Faridah Huda said...

Blogresepi ~

heeeeeee....tu la...orang siap rikues sebab nak yang gula hitam saje...entah la nape jadi gini..suka banyak songeh time order...seb baik x minta ais kacang, kacang merah x nak, lengkong x nak, cendol x nak..semua x nak kecuali ais ngan gula hitam..kang jd ais kepal je ha....

by de way..HAPPY New YEAR to Mr/Mrs Faiz and si kecik mikael...hehhee

Cik Faridah Huda said...

Syed...

teman jarang jejak Ipohnye...idak la pulak teman tahu..tapi bila teman search...memang banyakla yang teman jumpa...tapi semua stall chinese..memang masih klasik!itu yang teman suka..tapi rasa x sampai hati nak p pekena...

lagu es kacang pamos....lain-lain lagu yang digemari adelah 3 sekawan...

Saya ada seorang kawan..nama nya ah meng.. dia juga berkawan nama nya muthu. kami berkawan baik, sama sedarjah, belajar bersama, main bersama.
hey hey, 3 sekawan.

ohhwww..nanti kita rungkaikan lagu zaman kanak2....heheheh

SYED NAHAR said...

aku suka lagu sungai...

"air mu mengalir....dari hujung jauh di sana....."

sila sambung snedirikkkk!

Anonymous said...

aku suka lagu angin..hangpa tau dak lagu neh??

lembut hembusannya dapat kurasa
tak nampak rupanya pegang tak jaya
.........

lepastu bila nak lukeh, msg2 tak tau nak lukeh rupa angin..haha

topik es kacang jadi lagu kegemaran zaman kanak-kanak lakss..hihi

.nan.

Cik Faridah Huda said...

nie lagu sungai versi aku....

"Bak air mengalir...dari gunung hingga ke sawah....."

Cikgu muzik bagi not lagu sungai soh main ngan rekorder...petang2 aku bersantai tepi tembok umah aku sambil tiup rekorder....bes betul...

lagu sungai tu versi tacing kan????

Cik Faridah Huda said...

aku kurang ingatan tentang lagu angin itu.....hahahhahhahaha

biasa la tu nan...memang bakal jadi himpunan lagu kanak-kanak..jika ade lagi..sila-silalah......hahhahaha...besnya ingat lagu zaman kanak2 neh....

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template