Wednesday, December 2, 2009

MPSJ Kesayanganku...Saman Kebencianku..

Sayang la sangat ke MPSJ tuh.....huh..x menguntungkan langsung....
Mek nie x sudah-sudah dengan isu parkingnya!
Yes...ia umpama isu yang membebankan benak pikiran I semenjak pat menjak neh disebabkan keaktifan penyaman MPSJ menjalankan tugas mereka dengan begitu dedikasi...jika dulu mungkin hanya 2 kali sebulan...tapi kini telah menjadi 2 kali seminggu...or mungkin lebih..or mungkin tiap-tiap hari mereka datang menyaman tanpa lelah meng'aim' kawasan Bandar Puteri 5 yang asal usul sebenarnya tak de la pamos mana..kini telah pamos seperti di Taipan, USJ akibat isu parking...

Bukanlah Mek tidak menyediakan perahu sebelum bah!Pernah disediakan..tetapi ketika itu, x nampak langsung kepentingan pas bulanan yang berjumlah RM80/month..maka wang itu terasa sia-sia dilaburkan yang jika dikira kami terpaksa membuang duit sebanyak 4 ringgit satu hari demi memarkirkan kereta kesayangan masing-masing....haaaaaa..sangat membazir! RM80 tue bleh buat macam-macam.....Dulu, isu parking tidak pernah wujud..malah MPSJ tidak pernah kisah...tetapi semenjak kawsn Bandar Puteri yang dahulunya lengang kini dipenuhu beratusan kenderaan setiap hari, MPSJ mula pasang mesin parking....bagi mereka yang menunggang moto, mestilah tidak memberi kesan....yang drive sendiri nie tercari2 di mana kah hendak parking setiap hari....I sendiri dah banyak kali berubah-rubah tempat parking paberet..kini meletak kereta jauh berjela dari opis....Bandar Pu3 kini tidak aman seperti dulu lagi!

Selepas tidak membeli pass bulanan lagi, Mek telah membuang duitnya sebanyak 1 ringgit hingga ke 2 ringgit kengkadang tuh sehari demi parking..memang cara itu pada mulanya mampu mengaburi pihak MPSJ...namun mereka bijak menghidu taktik kotor itu! Sometime diaorang ubah waktu operasi menyaman...ketika pihak MPSJ datang..anda semua akan melihat berpusu-pusu pekerja dari pelbagai organisasi mahupun syarikat lari bertempiaran demi membayar parking seumpama melepas batuk di tangga...jadi..dengan pastinya, Mek telah membuat keputusan...otak mereka juga seperti Mek even gaji mereka 3 kali ganda lebih banyak dari yang tukang menaip ini..seee...x de sape hingin beli pass bulanan!!!!!

Sebagai manusia yang daif, memang ada kalanya...Mek cuai!chewahhhh cuai konon..eh tak..sometime tuh memang menghadapi masalah syiling..jadi x bayar la..kemungkinan terjadinya sebegitu mungkin 2 hari je dlm sebulan..TETAPI...time tu la MPSJ dtg nak saman..memang x dpt bertindak...mengaku kalah je la seolah-olah menyerah diri...yang berbelas-belas hari I bayar..x de lak die dtg nak SAMMMAAANNNNNNN!!!!

Tadi cina-cina di opis ini dok chong cheng chong cheng dalam bahasa ibunda mereka..yang paham part saman jer..tapi diaorang tuh I yakin dan pasti tengah menceritakan tentang saman polis trafik...so tergerak la hati nak cek saman ngan MPSJ...tengokkkk...I sampai dah terpaksa jadi macam ahli MYTV3 dah ha..siap ade akaun sendiri ngan MPSJ...itulah bukti betapa akrabnya I ngan pihak MPSJ...ooooo...sungguh baik..dah la kat belakang Kejiranan USJ 6 je..selalu I tercongok kat situ pegi setel bayaran kompaun pagi-pagi buta....

Oihhhh...rasa macam tensi dan tangen je biler lihat ader 3 saman tertunggak!
bencila....last I settle saman I lepas balik cuti dari operation tuh..kalo tak salah I, 17hb October 2009...before dis..memang akaun saman I dah clear....tengok-tengok ade saman yang bertarikh 3 September 2008...siap taraf kompaun dia SURAT SAMAN DIKELUARKAN!!!! haaaaa...mula la I semak perut tak puas hati....kena la p setel ngan kadar segera sama ada esok mahu pun Jumaat...ye la..sebab I rase i dah setel dah saman-saman tahun lepas..huhuhu..cammane boleh ade lagi neh..terpaksa la kejap lagi selongkar dashboard sebab semua kompaun yang dah byr..yg x byr lg..i campak situuuuu....eiiiiii...cam tau-tau je I dah berduit sket.....x leh tgk orang senang la!!Tannnnnngggeeeennnnnn.......uolll..kalo I kira jumlah kompaun I...I bleh bermewah-mewahan bersopping barang-barang make-up Elianto..pasti banyak yang bleh digrab....x pasti la org len yg berkenderaan..yang bermasalah sama seperti I neh..ade hadapi kekusutan yg macam nie ke tak....????how sad.....nak kerja kat tower....bleh parking bawah bangunan.....hatiku menjerit-jerit.....


Sila klik pada imej untuk tumbesaran....

Kalo dok kat Paret Buntaq..sure x de masalah begini....tiada toll...tiada kesesakan tahap saket jiwa(bila raya je sesak coz ramai balik kg..ko stakat plat KL x yah la nak hon-hon tunjuk macho..kete I pun plat KL jugak!!!!)...nak makan balik umah je..x yah bayar sewa umah cuma hulur-hulur sket kat bonda dan ayahanda je la....owh indahnya la jika begitu....JPS Jawi...x mau ka ambek I berbakti di sana!!!!!!!!huaaa....nak balik sane..tapi kalo dah balik sane...di manakah tempat sesuwai untuk berjimba..siapa pulak yang sudi nak hang out memalam buta tuh....tahan ke Mek oii tanpa hiburannnnnn????? I have no idea to say..tp bila saat membayar itu dan ini..yang kadang2 rase banyak betul duit dilaburkan di bandar cosmopolitan ini..memang terasa nak balik ke tempat asal.....cissss....beribu kali dah dok tutur ayat yang sama......

11 comments:

diri ini.... said...

aku keje dungun..so masalah parking mmg tak pernah wujud melainkan masalah fucking sahaje yg ade..

tp yg pasti masalah aku ialah aku tgh stress ngan organisasi tempat aku keje (xleh sebut nama tempat aku keje, x manis).. mmg macam cilaka...

ape2 pon kroni diutamakn ok..vavi la ko senior2 u**m.. ingat aku xde keje lain ke?

aku stress...aku nak benti keje.. neked...eh silap, nekad!!!!

Cik Faridah Huda said...

ko bahagia dr segi parking..

tu la..sebenarnya kita nie masing2 ader krisis dlman..wpun org nampak kiter ok ngan kerjaya skang..tp hakikatnye...dr sndr je yg tahu...kini aku semakin mengerti perasaan Senah yang dah nak berpuluh kali nak resign dr amsteel tp x jadi2 sehingga kini....

aku pun sbnrnya teringin nak resign dr MapKing, tp still x de rezeki yg lain :(

diri ini.... said...

dulu aku bukan main lagi bengang ngan kawan aku yg tiap kali kol aku ckp nak benti keje... apekejadahnye.. tapi bila aku da keje, baru aku tau yg keje ni xbes.. lagi plak dlm golongan yg all malay... dengki mendengki ni mmg da jadik makanan aku dah...
gile stress aku ni..tp alangkah indahnye kalo aku stress gini, pastu body aku jadik langsing persis model..
ape2 pun AKU NAK BENTI KEJE....

Cik Faridah Huda said...

aku kalo stressss..lagi bernapsu nak makan..time tak stress pun dah mmg bernafsu!!!!hahahhaha

Semalam kecewa x dpt menikmati MeatBall Ikea..bila diri dirasuk jin notty..mmg terlupa nak isi perut even tgh klprn tahap gaban kerana SALE-SALE lebih mendominasi anak mata..

jadik LECTURER kan dah manttoppp!hehehe..saje je nak sakat ko..

diri ini.... said...

lecturer cabuk je pon... aku nak keje opis.. boley kilatkan kuku sambil nggumpat2..
sale tu ape weh? aku tak tau ape maksud sale..lagi plak YES.. amende tu sume..yg aku tau adelah forum perdana ehwal islam.. musabakah.. majlis2 tahlil..
larrriiiiiiiiiiiiikkkkk

d'sandalwood said...

berapa sekali kena saman?dbkl 100.aku dah ada 3 ke 4 suratcinta.jenoh nak bayaq.

SYED NAHAR said...

untuk memuaskan hati dan naluri ko, mencarut lah kepada mereka yg menghantui dirimu itu lantas lega lah kesaitan yg ditanggung.

Cik Faridah Huda said...

YES stand for what???Year End Sale is it? ke yes untuk bersopping...hehhe..ooihh..giler kooo...sane sale situ sale...Metrojaya bt wholesale kat Stdium Melawati neh....krismas weh...sah2 penoh sale semua tmpt

x sangka ko dah bertobat dari buang duit di jalanan!kikiki...

Cik Faridah Huda said...

anand ~ aku dah banyak kali pegi clear saman....mungkin lebih dr 5 kali sbb dah malas nak kira....Jan2010 la aku beli pass!hu..x relanya

Cik Faridah Huda said...

lepas balik IKEA smalam..ade kejadian mengguris hati aku...sat lagi aku nak karang...macam sia-sia je aku keluar ngan ang Nahar..dengan keadaan begitu gembira aku pulang setelah bertemu kamu, tp kegembiraan aku direntap seterusnya aku tersentap..gugur air mata aku NAHAR....ya..kejap lagi aku akan meroyan nada syahdu!tunggguuuuu..

diri ini.... said...

aku tak suke sale...xbaek la membazir korang (ayat jeles sbb aku xberduit)...
ko nak merintih ke mek? apesal nak merintih? relax je... kalo pasal lelaki, sorang blah, 2,3 lagi dtg..(nak kate 10 dtg tu mcm melampau la kan).. cume diri sendirik je yg macam2..nak yg mcm gitu, mcm gini..tgk pengantin baru kite tu..pandai je dia cari yg sepesen..huhuhu....

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template